YouTuben, TikTokin ja Instagramin kaltaiset palvelut ovat yhä tärkeämpiä kanavia kulttuurisisältöjen löytämiseen. Kaiken kaikkiaan kulttuurin sähköinen kuluttaminen on kasvanut valtavasti koronan myötä. Striimikeikkojen, suoratoistopalvelujen ja virtuaalinäyttelyiden lisäksi kansalaiset viihtyvät myös äänikirjojen parissa: vuonna 2020 äänikirjamyynti kasvoi Suomessa peräti 98 %. Luovan sisällön tekijät kuitenkin saavat digikäytöstä huomattavan pieniä korvauksia, jos ollenkaan.  

Miten kulttuuriala voi päästä uuteen nousuun digiajassa, jossa ansaintamallit ovat vielä kehittymättömiä? Parannusta tilanteeseen voisi tuoda tekijänoikeuslaki, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Lakimuutos kumpuaa EU-direktiivistä ja vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten luovalla työllä voi tulevaisuudessa ansaita leipänsä.  

 

Luovan alan tekijät kohtaavat päättäjät yhteisessä keskustelussa 

Luovan työn mahdollisuuksia digiajassa puntaroidaan SuomiAreenan suorassa lähetyksessä tiistaina 13.7. Toimittaja Ronja Salmen luotsaamassa tilaisuudessa luovan alan tekijät puhuvat digitaalisuuden, uusien palvelujen ja sosiaalisen median alustojen merkityksestä omassa työssään. Keskustelemassa ovat:  

  • musiikin tekijä Markus Nordenstreng 
  • kirjailija JP Koskinen 
  • kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa  
  • elokuvaohjaaja Saara Saarela.  

Lainsäätäjän näkemyksiä aiheeseen antavat kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko sekä kansanedustaja ja talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna Kosonen. Mukana on tietenkin myös kulttuuria: tilaisuudessa esiintyy Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostama voimaduo Tuomo & Markus. Heidän musiikissaan amerikkalainen lauluntekijäperinne yhdistyy pohjoismaalaiseen jazziin ja souliin. 

 

Katso keskustelua suorana tai tallenteena 

Luovasti kohti huomista – Luova työ digiajassa on katsottavissa tiistaina 13.7. klo 15−15:45 mtv-palvelussa sekä SuomiAreenaTV-kanavalta. Tilaisuuden striimi tulee lisäksi FB-tapahtumaan. Keskustelu on myöhemmin katsottavissa myös tallenteena.