Uusi nykytaiteen projekti käynnistyy vuonna 2023

Lönnströmin taidemuseo rahoittaa uuden teoksen tuotantoa enintään 70 000 euron suuruisella summalla ja maksaa sen tekijälle 30 000 euron työskentelykorvauksen.
 
Raumalla toimiva Lönnströmin taidemuseo avaa haun seitsemännelle nykytaiteen Lönnström-projektille. Haku on avoin kaikille Suomessa työskenteleville kuvataiteilijoille. Museo etsii jälleen uutta ideaa kunnianhimoiselle taideprojektille, tavoitteena pitkäjänteinen museon ja taiteilijan välinen yhteistyö sekä uusia yleisöjä monin keinoin tavoittava nykytaiteen tuotanto.

Museolla ei ole omasta takaa tiloja teosten esittämiseen, joten projektia eivät rajoita olemassa olevat seinät. Annamme taiteilijoille vapaat kädet ehdottaa unelmiensa teosta ja kertoa, miksi sen toteuttaminen olisi merkityksellistä taiteilijalle, museolle ja ennen kaikkea teoksen yleisölle.

Taiteilijat toimittavat hakemuksensa sähköisen hakulomakkeen kautta ja hakuaikaa on 16.4.2023 asti. Hakemukset arvioi kolmihenkinen valintaraati, jonka esityksen pohjalta Lönnströmin taidemuseo sr:n hallitus päättää toteutettavasta projektista. Seitsemännen Lönnström-projektin valintaraatiin kuuluvat museon edustajina museonjohtaja Silja Lehtonen ja amanuenssi Arja Roivainen sekä kutsuttuna asiantuntijana Helsingin taidemuseo HAMin näyttelypäällikkö Kati Kivinen. Seuraava nykytaiteen Lönnström-projekti julkistetaan kesäkuussa 2023 ja sen toteutus alkaa saman vuoden kuluessa. Projektin kesto on noin kaksi vuotta määrittyen sen sisällön ja toteutustavan mukaan.

Lönnström-projektin tekijä voi olla yksi kuvataiteilija tai useamman hengen työryhmä. Hakea voi teosehdotuksella, jota ei ole toteutettu aiemmin vastaavassa muodossa, ja joka saa ensiesityksensä tämän yhteistyön puitteissa. Myös aiemmilla hakukierroksilla jätetyillä ehdotuksilla, tai niistä muokatuilla versioilla, voi hakea.  

Sähköinen hakulomake, koko hakuilmoitus ja hakuohjeet löytyvät osoitteesta https://lonnstromintaidemuseo.fi/7-lonnstrom-projekti

Teollisuusneuvos Teresia Lönnströmin (1895–1986) testamentin mukaisesti perustettu Lönnströmin taidemuseo sr on vuodesta 2015 toteuttanut suuria nykytaiteen hankkeita yhdessä Suomessa työskentelevien taiteilijoiden kanssa. Tavoitteena on edistää niitä taiteellisia visioita, joita tavallisessa kuvataiteilijan työssä ei ehkä ole mahdollisia toteuttaa. Tähän mennessä Lönnström-projekteina on valmistunut viisi hyvin erilaista tuotantoa. Vuosi 2022 oli erityisen aktiivinen, kun valmiiksi tuli kaksi Lönnström-projektia: Otanlahteen ankkuroitu Raimo Saarisen ympäristötaideteos Kelluva saari ja Kaivopuiston teollisuusalueella esillä ollut Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio Selviytymisopas maailmanlopun lapselle. Tämän lisäksi mediataiteilija Milja Viita työstää parhaillaan kuudetta Lönnström-projektia. Hänen kokeellinen elokuvansa Fata Morgana valmistuu vuonna 2024.

Kaikki tähänastiset Lönnström-projektit esitellään museon kotisivuilla https://lonnstromintaidemuseo.fi/lonnstrom-projekti

 

Lisätietoja Lönnström-projekteista ja uudesta hausta:

Museonjohtaja Silja Lehtonen

p. 045 874 5400

silja.lehtonen@lonnstromintaidemuseo.fi

 

Amanuenssi Arja Roivainen

p. 045 2610 501

arja.roivainen@lonnstromintaidemuseo.fi

 

Lönnströmin taidemuseo, Syväraumankatu 41, 26100 Rauma