Taidemaalariliitto on Suomen ammattitaidemaalareiden valtakunnallinen järjestö, joka on perustettu vuonna 1929. Jäseniä liitolla on noin 1 500. Liitto työskentelee kuvataiteen edistämiseksi ja kuvataiteilijoiden ammatillisten ja sosiaalisten etujen parantamiseksi. Taidemaalariliitolla on galleria, taiteilijatarvikevälitys ja toimisto Helsingissä.

Taidemaalariliiton jäsenhaku tapahtuu sähköisellä jäsenhakukaavakkeella. Jäsenhaku on avoinna 29.8.–7.10.2022 (klo 16.00 Suomen aikaa asti). Jäsenhakukaavake, hakuohjeet ja usein kysytyt kysymykset on julkaistu nettisivuilla: https://www.painters.fi/taidemaalariliitto/jaseneksi-hakeminen

Taidemaalariliitossa on varsinaisia jäseniä ja kokelasjäseniä; varsinainen jäsenyys on pysyvä ja kokelasjäsenyys on voimassa 10 vuotta. Kokelasjäsen saa käyttää kaikkia liiton palveluita, mutta ei voi toimia liiton edustajana. Kokelasjäsenyyttä ei voi uusia. 

Kuvataiteilijan ammattipätevyyden hankkinut henkilö hyväksytään hakemuksesta kokelasjäseneksi. Kokelasjäsenyyteen riittää tällöin tutkintotodistus kuvataiteilijan ammattitutkinnon suorittamisesta suomalaisessa taidekoulussa (kuvataiteen kandidaatti, kuvataiteen maisteri, taiteen maisteri (pääaine kuvataiteet), kuvataiteilija AMK tai Vapaan Taidekoulun 4-vuotinen tutkinto). Tämän kohdan perusteella hakeva voi halutessaan toimittaa myös muut liitteet, jolloin lautakunta harkitsee häntä varsinaiseksi jäseneksi ja tekee päätöksen hakijan teosten taiteellisen tason ja muiden ansioiden perusteella. Jos hakija on opiskellut ulkomailla, tutkintovaatimukset voi tarkistaa Taidemaalariliiton nettisivuilta.

Kuvataiteilijan ammattipätevyyttä vastaavat tiedot tai taidot hankkinut henkilö voidaan hakemuksesta hyväksyä kokelasjäseneksi ja kuvataiteilijana ansioitunut henkilö voidaan hakemuksesta hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi. Jäsenhakulautakunta tekee tällöin päätöksen hakijan teosten taiteellisen tason ja muiden ansioiden perusteella. Hakijan on liitettävä jäsenhakulomakkeeseen ansioluettelo, tutkintotodistus tai selvitys muulla tavalla hankituista vastaavista taidoista sekä näytekuvia teoksista sekä teosluettelo (teoksen nimi, valmistumisvuosi, tekniikka ja mitat). 

Jäsenhaun käsittelykulu on 45 euroa. Maksu suoritetaan viitenumerolla 2241540 Taidemaalariliiton tilille Nooa FI79 4405 2020 0239 57. 

Kaikille hakijoille ilmoitetaan sähköpostilla jäsenhaun tuloksista joulukuun alkuun mennessä. Jäsenyys alkaa vuoden 2023 alusta.

Lisätietoa: Taidemaalariliiton jäsenhaun usein kysytyt kysymykset (FAQ): https://www.painters.fi/taidemaalariliitto/jaseneksi-hakeminen/jasenhaun-usein-kysytyt-kysymykset/ Jäsenhakulautakunnan sihteeri Johanna Lemettinen, johanna.lemettinen(at)painters.fi, puh. 044 722 0732 (paikalla ma, to, pe)