Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kolmen alueellisen vastuumuseon perustaman Taidevaltakunnan tavoite on antaa valta taiteelle. Ensimmäistä kesällä 2024 Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuvaa biennaalia varten kiillotamme yhdessä kristallipallomme; haluamme nähdä, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää ja annamme näyttelyssä taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan.   

Avoin taiteilija- ja teoshaku Taidevaltakunnan ensimmäiseen biennaaliin on käynnissä ja se päättyy ke 31.5.2023. Museot kutsuvat mukaan taiteilijoita, joilla on side Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen tai Pirkanmaan alueeseen sekä halu tutkia ja käyttää taide- ja tulevaisuusvaltaa. Biennaali toteutetaan Hämeenlinnan taidemuseon molemmissa näyttelyrakennuksissa kesällä 2024. Ehdotettava teos voi myös sijoittua julkisen tilaan tai muuhun saavutettavissa olevaan ympäristöön Kanta-Hämeessä. Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomake löytyvät osoitteesta www.taidevaltakunta.fi. Vuoden 2024 biennaalin taiteilijavalinnat julkistetaan kesäkuun 2023 lopussa.    

Taidevaltakunta on pyytänyt eri alojen asiantuntijoita antamaan oman ilmiöennustuksensa taiteilijoille ja kaikille kiinnostuneille. Ilmiöennusteensa ovat Taidevaltakunnalle antaneet teknologiastrategisti Rachel Coldicutt OBE, taiteilija ja tutkija Antti Majava sekä meribiologi Sari Tolvanen. Ilmiöennusteisiin pääsee tutustumaan Taidevaltakunnan kotisivuilla. Ilmiöennusteet toimivat kuin sääennusteet, joissa eri alojen asiantuntijat ja ajattelijat tarjoavat tulevaisuusvision vuoteen 2050 oman asiantuntemuksensa näkökulmasta. Puheenvuorojen tavoitteena on toimia sytykkeinä. Ne tuovat esiin eri alojen asiantuntijoiden näköaloja tulevaisuuteen ja tarjoavat Taidevaltakunnanrakentamiseen osallistuville taiteilijoille ideoita ja pohdittavaa. 

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen Taidevaltakunnan järjestämä biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.


Lisätietoja Taidevaltakunnasta: www.taidevaltakunta.fi

Tiedustelut:

Soile Ollikainen, amanuenssi, Hämeenlinnan taidemuseo

puh. 040-7229186, soile.ollikainen@hameenlinna.fi