Arvoisa kulttuurialan toimija,

Lämpimästi tervetuloa Elokapinan ja Ateneumin yhdessä järjestemään "Toimijuuden uudelleenkuvittelun ilta" -keskustelutapahtumaan. Alta löydät kuvauksen tapahtumasta. Olisi hienoa kohdata Sinut paikan päällä. Tilaisuudesta tulee myös striimaus Elokapinan YouTube-kanavalle, joten tarvittaessa keskutelua pääsee seuraamaan myös etänä. Etäyhteydestä saa parhaiten tietoa seuraamalla Elokapinaa sosiaalisessa mediassa @elokapina. Linkki tapahtuman Facebook-sivulle: https://www.facebook.com/events/882619049542803/?ref=newsfeed .

Paneelikeskustelu 21.11. klo 17-19 Ateneumin Bistrossa (Kaivokatu 2, Helsinki)

Viime tammikuussa Elokapinan ja Kuvataideakatemian yhdessä järjestämä taideaktivismipaneeli synnytti tarpeen jatkokeskustelulle ja sillanrakennustyölle. Elämämme monikriisien keskellä edellyttää uudenlaisten toimijuuksien ajattelemista ja kuvittelemista myös taideinstituutioilta. Tänä syksynä Helsingin yliopistolta alkanut hallituksen leikkaustoimia vastustava kouluvaltausten aalto on kutsunut instituutioita mukaan entistä suorempaan toimintaan oikeudenmukaisen ja kestävän elämän puolesta myös Suomessa. Kesällä Alankomaissa 180 orkesterimuusikkoa blokkasi aktivistien kanssa A12 moottoritien Mozartia soittaen, kun taas Sveitsin Luzernissa kapellimestari Vladimir Jurowski keskeytti johtamansa konsertin antaakseen lavalle nousseiden ilmastoaktivistien puhua yleisölle.

Marraskuussa palaamme yhteisen pöydän ääreen jakamaan keskustelua taideinstituutioiden, taiteen rahoittajien, aktivistien ja taitelijoiden kesken. Elokapina ja Ateneum kutsuvat kaikki mukaan kuvittelemaan instituutioiden toimijuutta ekokriisien maailmassa. Minkälaista valtaa instituutiot käyttävät, ja miten ne voisivat toimia laajemmin? Mitä instituutiot voivat oppia aktivismin strategioista? Entä miltä näyttää aktivistien ja instituutioiden jaettu toimijuus? Tule mukaan ehdottamaan, kuuntelemaan, ränttäämään ja analysoimaan!


Paneelissa ovat puhumassa:

Marja Sakari, Ateneumin johtaja
Kalle Korhonen, tiede- ja taiderahoituksen johtaja, Koneen Säätiö
Aleksi Malmberg, HKO:n intendentti
Pessi Jouste, muusikko ja aktivisti
Kaarlo Hildén, Taideyliopiston rehtori
Iiris Laisi, aktivisti ja esiintyjä-kirjoittaja
Mika Myllyaho, Kansallisteatterin johtaja
Matilda Seppälä, säveltäjä/esiintyjä ja aktivisti

keskustelua fasilitoi Thomas Wallgren, filosofian professori, HY
alkusanat: Tuija Kokkonen, taiteilija ja taiteellisen tutkimuksen professori

Tapahtuman kieli on suomi. Paikan päällä on tulkkaus englanniksi. Yleisökysymyksiä voi esittää myös englanniksi.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Bistrossa on paikkoja rajatusti, tule ajoissa paikalle!
Saavutettavuus: Ateneum bistroon on esteetön sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelta. Valopihan jälkeen oikealla on ramppi, jota kautta pääsee Bistroon esteettömästi. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Ateneumiin. Esteetön, sukupuolineutraali WC sijaitsee pohjakerroksen WC-tiloissa.
Edellisen paneelin tallenne sekä Elokapinan avoin kirje museoille ja kulttuuri-instituutioille löytyvät Elokapinan blogista https://blogi.elokapina.fi/avoin-kirje-ja-toimintakutsu-museoille-ja-kulttuuri-instituutioille/

Ystävällisin terveisin,
Elokapinan Taidekapina