Tar du examen på hösten och har ännu inga planer för våren? Har du studerat konsthistoria, kulturhistoria, historia eller andra museiämnen eller konstämnen och vill skaffa erfarenhet inom kultursektorn? Sök Svenska kulturfondens stipendium för praktik på Konstnärsgillet i Finland! 

Konstnärsgillet i Finland (Suomen Taiteilijaseura) erbjuder en möjlighet att ansöka om en praktikplats för år 2024 för att arbeta med gillets kommunikation, programinnehåll och internationella samarbete med Svenska Kulturfondens lärlingsstipendium.

Om oss

Konstnärsgillet i Finland fungerar som opinionsbildare och sakkunnighetsorganisation inom bildkonsten och representerar drygt 3 000 yrkeskonstnärer. Gillet främjar bildkonstnärernas ställning, erbjuder branschkunskap och stärker bildkonstens betydelse i samhället. Vi ger också ut webbtidningen Taiteilija.


Konstnärsgillet är också ordförandeorganisation för den europeiska paraplyorganisationen The International Association of Art (IAA) Europe. Som ordförandeorganisation koordinerar vi den europeiska organisationens evenemang som årsmötet och påverkansarbete. Vi kan erbjuda praktikanten ett brett spektrum av erfarenheter av att hantera en internationell organisations verksamhet.
 

Vi är ett sammansvetsat och effektivt team på fem personer. Vårt kansli är beläget i centrum av Helsingfors med goda trafikförbindelser. Vårt huvudspråk är finska.

 

 

Vad vi erbjuder
 

Som praktikant får du god insyn i den finländska bildkonstbranschen och samarbete av europeiska konstnärsorganisationer. Utöver intressebevakning arbetar vi med mångsidiga projekt och evenemang samt med kommunikation på olika kanaler - du kan få erfarenhet av att uppdatera sociala medier, nyhetsbrev, webbsidor och skriva journalistiska artiklar.

 

Storleken på Svenska Kulturfondens stipendium är 1 250 euro i månaden, och praktiken varar i högst ett år. Vi förutsätter minst 6 månaders praktik. Arbetstiden är 60 %. Dessutom kommer praktikanten att få 12 lunchkuponger värda 12,00 € per månad.

 

Vad vi förväntar oss av dig
 

Som praktikant deltar du bland annat i följande uppgifter:

  • Assisterar i aktuella projekt och gillets evenemangsproduktion 
  • Arbetar med information: nyhetsbrev, webbsidor, sociala medier
  • Deltar i övriga allmänna kansliarbeten (bl.a. evenemangsförberedelser, upprätthållande av elektroniska system)
  • Skriver nyheter och artiklar för webbtidningen Taiteilija
     

Du är intresserad av bildkonst, har god samarbetsförmåga och är initiativrik i ditt eget arbete. Du kan skriva olika slags texter flytande och kan också ta itu med olika produktionsuppdrag. Du har flytande kunskaper i finska och svenska samt bra kunskaper i engelska i tal och i skrift.

 

Så här ansöker du

Ansök först om en praktikplats hos Konstnärsgillet. Skicka in din ansökan och CV som PDF senast söndagen den 17 september 2023 till verksamhetsledare Annukka Vähäsöyrinki på adressen: annukka.vahasoyrinki@artists.fi. Ange önskad längd på praktikperioden i din ansökan.

Vi kommer att hålla intervjuer den 20–21. september. Den utvalda praktikanten kommer sedan att ansöka om ett stipendium från Svenska Kulturfonden.

Ansökningstiden för Svenska Kulturfondens lärlingsstipendier är 12.09–12.10.2023. Förutsättningen för den utvalda praktikanten är att hen får lärlingsstipendium från Svenska Kulturfonden.

Vi uppmuntrar dig att söka praktikplats oavsett kön, ålder, etnicitet eller andra personliga faktorer.


Lärlingsstipendium

Svenska Kulturfonden erbjuder lärlingsstipendier åt konstnärer och hantverkare som har avslutat sin egentliga utbildning och vill förkovra sig under professionell handledning. Stipendiet erbjuds också för personer som har studerat museiämnen (museologi, arkeologi, historia, etnologi, kulturhistoria, konsthistoria) och vill skaffa sig internationell erfarenhet. Stipendiet beviljas inte till studerande. 

Läs mer om lärlingsstipendium: https://www.kulturfonden.fi/alla-stipendier-bidrag/?omgong=40 


Mera information:

verksamhetsledare Annukka Vähäsöyrinki
annukka.vahasoyrinki@artists.fi