Turun kaupungin pop-up-taiteen ohjelmahaku kutsuu jälleen ammattitaiteilijat ja taideyhteisöt ideoimaan monimuotoisia taide-elämyksiä eri puolille kaupunkia. Haku on avoinna 8.2.–4.3.2024.

Pop-up-taiteen ohjelmahaun kautta etsitään lyhytkestoisia, osallistavia taidetempauksia elävöittämään kaupunkiympäristöä ja luomaan yllätyksellisiä kohtaamisia arjen keskelle. Ohjelmaa voi ehdottaa joko avoimessa haussa tai ennalta määriteltyihin tapahtumiin ja kohteisiin.

Avoimessa haussa taiteilijat voivat ideoida ja ehdottaa sisältöjä vapaasti. Valinnoissa painotetaan muun muassa sisältöjen yllätyksellisyyttä, monipuolisuutta, ympärivuotisuutta, yhteisöllisyyttä sekä kaupungin eri alueita elävöittävää toimintaa.

Työtä taiteilijoille, taidetta turkulaisille

Keskitettyä pop-up-taiteen hakumenettelyä kokeiltiin Turussa ensimmäisen kerran viime vuonna. Kokemukset olivat hyviä. Keskitetyllä mallilla on useita etuja.

- Kumppaneille malli tarjoaa valmiin kanavan etsiä taidesisältöjä erilaisiin tarpeisiin. Taiteilijat puolestaan saavat yhdenvertaisen mahdollisuuden tarjota sisältöjään uusille yleisöille, sanoo ohjelmahaun koordinoinnista vastaavan Kulttuurin kärkihankkeen projektipäällikkö Heidi Pulkkinen.

- Erityisen hienoa on tietysti, että Turun rikkaan taidekentän työ tulee laajemmin näkyväksi ja kaupunkilaisten saavutettavaksi. Ensimmäisen kierroksen pop-up-taiteen kokeilu mahdollisti yli 200 taide-elämystä eri puolille kaupunkia.

Tänä vuonna taiteilijat voivat avoimen haun lisäksi tarjota sisältöjä seuraaviin kohteisiin ja kokonaisuuksiin:

  • Forum Marinum: Yhteisötaiteilija osallistumaan alueen viherryttämiseen ja luomaan mahdollisuuksia kaupunkilaisten itseilmaisulle
  • Kauppahalli: Kulttuuri- ja taidesisältöä hallin syntymäpäiväviikonlopuksi
  • Kauppatori: Toria elävöittävää ohjelmaa syys/lokakuulle
  • Kesäkatu: Väliaikainen taideteos maamerkiksi Kristiinankadun kesäkadulle
  • Kesärauha ja Slot Festival: Monivuotisia teoksia elävöittämään festivaalialuetta
  • Kirjastoautokiertue: Taide-elämyksiä asuinalueille
  • Lasten taidefestarit: Lastenkulttuuri- ja taidesisältöjä elokuun festariviikonloppuun.
  • Linnanniemi: Talviaikaisia ulkoteoksia, jotka hyödyntävät pimeyttä ja merellisyyttä
  • SHIFT Business Festival: Taidetta ja elämyksiä festivaalipäivään 29.5. 
  • Vanha Suurtori: Elämyksellistä tekemistä alakouluikäisille koulujen syyslomaviikolla

Taide rikastaa kaupunkia

Merikeskus Forum Marinum sai viime vuonna pop-up-taiteen ohjelmahaun kautta pysäköintialueelleen HA! Designin suunnitteleman Unelmaparkki-teoksen.

- Upean pinkki teos riippumattoineen oli paitsi esteettinen ilon pilkahdus kovan urbaanissa maisemassa myös ihana keidas kaupunkilaisille ja turisteille levähtää keskellä merellisintä Turkua. Tätä kokemusta vasten oli selvää, että haluamme lähteä jälleen mukaan pop-up-taiteen ohjelmahakuun. Ja edelleen niin, että valittavat teokset tulevat sijoittumaan osaksi kaupunkitilaa, jolloin ne ovat koettavissa ihmisten arjessa, Forum Marinumin kehittämispäällikkö Maija Karhu kertoo.

Kesärauhan ja Slot Festivalin järjestävä Sunborn Live on mukana pop-up-taiteen ohjelmahaussa uutena kumppanina. Sunborn toivoo löytävänsä festivaalialueille paikallisia tekijöitä esittelemään Turun monimuotoista ja ainutlaatuista taidekenttää.

- Haluamme tuoda kesän paraatipaikalle Turun Linnanpuistoon ajatuksia herättäviä, visuaalisesti kiehtovia ja ekologisia teoksia nostattamaan festaritunnelmaa yllättävillekin tasoille, tuottaja Riina Piekkala sanoo.

Pop-up-taiteen ohjelmahakuun on varattu rahoitusta kaikkiaan 140 000 euroa. Avoimen haun osuus on tästä 60 000 euroa. Rahoitusta sisältöihin voi hakea eri palkkiokategorioissa, jotka ilmoitetaan haun yhteydessä.  

Haku on avoinna 4.3. klo 16 asti. Päätökset valinnoista pyritään tekemään huhtikuun alkuun mennessä.

Lisätiedot ja hakulomake: turku.fi/popuptaiteen-ohjelmahaku

Projektipäällikkö Heidi Pulkkinen, Kulttuurin kärkihanke, heidi.pulkkinen@turku.fi, p. 044 907 4795

Turussa julkistettiin vuonna 2022 laajassa osallisuudessa laadittu Kulttuurilupaus. Kaupunkiympäristöön tuotava pop-up-taide toteuttaa Kulttuurilupauksen tavoitteita yhteisöllisyyden, kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lisäksi sillä edistetään alueen monimuotoisen taidekentän työn näkyvyyttä ja mahdollistetaan taiteen ammattilaisten teosten toteutuksia ympäri kaupunkia.

turku.fi/kulttuurin-karkihanke