Kansanedustajat Mari Holopainen ja Outi Alanko-Kahiluoto ovat tehneet kirjallisen kysymyksen näyttelypalkkiomallin laajentamisesta ammattimaisesti toimiviin ei-kaupallisiin gallerioihin ja näyttelytiloihin.

Kansanedustajat Mari Holopainen (vihr.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ovat tehneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen näyttelypalkkiomallin laajentamisesta ammattimaisesti toimiviin ei-kaupallisiin gallerioihin ja näyttelytiloihin.

”Kulttuuri ja taide ovat perusoikeuksia, mutta myös merkittäviä elinkeinoja. Kaikilla on oltava mahdollisuus nauttia kulttuuripalveluista ja taiteen harrastamisesta. Samalla on varmistettava, että taiteilijat saavat tekemästään työstä kohtuullisen korvauksen”, kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Kirjallinen kysymys on valtiopäivätoimi, jolla kansanedustaja voi pyytää ministerin vastausta tämän toimialaan kuuluvasta asiasta. Ministerin tulee antaa vastaus kolmen viikon kuluessa.

”Aikooko hallitus edistää näyttelypalkkiomallin laajentamista ammattimaisesti toimiviin ei-kaupallisiin gallerioihin ja näyttelytiloihin opetus- ja kulttuuriministeriön loppuraportin mukaisesti?”, edustajat kysyvät.

Näyttelypalkkion laajentaminen on yksi kymmenestä Suomen Taiteilijaseuran hallitusohjelmatavoitteesta.

Näyttelypalkkioiden laajentuminen loisi kuvataiteen kentälle merkittävän työllistävän rakenteen sekä vahvistaisi alan sopimus- ja korvauskäytäntöjä.