Nuoret 2023 -logo

Nuoret 2023 on uuden sukupolven taiteilijoita esittelevä näyttelykokonaisuus, joka järjestetään Helsingissä keväällä 2023. Näyttelyn taiteilijat valitaan avoimella haulla, joka alkaa 1.3. ja päättyy maanantaina 21.3.2022 klo 17.00. Suomen Taiteilijaseuran vetämässä näyttelyhankkeessa on mukana monipuolinen joukko kuvataiteen näyttely- ja asiantuntijaorganisaatioita.

Nuoret 2023 -näyttely järjestetään Helsingissä 22.4.-4.6.2023 välisenä aikana porrastetusti seitsemässä eri tilassa: Helsingin Taidehallissa, Galleria G:ssa, Valokuvagalleria Hippolytessa, MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa, Galleria Sculptorissa,  tm•galleriassa ja HAM-kulmassa Tennispalatsissa.   

Nuoret 2023 haastaa ja uudistaa kuvataiteen vakiintuneita tuotanto- ja näyttelykäytäntöjä. Näyttelyhanke luo tulevaisuuden mahdollista maailmaa, jossa kuvataiteen arvostus kasvaa yhteiskunnassa, kuvataiteilija tulee toimeen työllään ja kuvataiteesta nauttivat yhä laajemmat yleisöt.

Hae mukaan näyttelyyn

Nuoret 2023 -näyttelyn taiteilijahaku on avoinna 1.3.-21.3.2022 klo 17.00. Näyttelyyn voivat hakea mukaan suomalaiset tai Suomessa asuvat ja työskentelevät taiteilijat ja taiteilijaryhmät. Näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden tulee olla alle 35-vuotiaita näyttelyn päättyessä 4.6.2023 (syntymäaika 5.6.1988 ja sen jälkeen). Toivomme hakijoiksi ihmisiä kaikenlaisista taustoista, mm. eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. 

Näyttelyyn valitaan yhteensä 30 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää, joista noin 8 taiteilijaa valitaan työsuunnitelman perusteella 1–3 kuukauden työsuhteeseen Suomen Taiteilijaseuraan teostuotantojen ajaksi. Nämä teokset toteutetaan tilausteoksina erillisellä tuotantotuella, jossa taiteilijalle maksetaan kuukausipalkkaa ja teostuotannon kulut. Työsuhteisilla taiteilijoilla palkan suuruus on 2800 €/kk ja koko tuotantobudjetin määrä yhtä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää kohden on n. 15 000 € sisältäen palkkakulut. Noin 22 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää valitaan mukaan valmiilla teosehdotuksella. Kaikille näyttelyn taiteilijoille maksetaan näyttelypalkkio ja -korvaus. 

Hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa nuorten kuvataiteen ammattilaisten työelämätaitoja pedagogisin keinoin. Osalla näyttelyn taiteilijoista on mahdollisuus tehdä yhteistyötä Kuvataideakatemian Praxis-kuraattoriopiskelijoiden kanssa. Taiteilija-kuraattoriparien muodostamisesta vastaavat juryn puheenjohtaja ja Praxis-maisteriohjelmasta vastaava professori Anna-Kaisa Rastenberger.  Yhteistyö kuraattorin kanssa on taiteilijalle vapaaehtoista.

Teokset näyttelyyn valitsee jury, jonka puheenjohtajana toimii kuvataiteilija Emma Ainala ja jäsenet ovat valokuvataiteilija Heli Rekula, Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija Jade Kallio sekä Helsingin Taidehallin näyttelypäällikkö Eeva Holkeri

Näyttelyn jurylla on mahdollisuus pyytää näyttelyyn hakeneilta taiteilijoilta lisätietoja ja täydennystä hakuaineistoon hakuajan päättymisen jälkeen.

Näyttelyyn hakeneille taiteilijoille ilmoitetaan näyttelyn taiteilijavalinnoista henkilökohtaisesti. Näyttelyyn valittujen taiteilijoiden luettelo julkaistaan Suomen Taiteilijaseuran verkkosivuilla toukokuun 2022 aikana.

Suomen Taiteilijaseuran vetämässä hankkeessa on mukana monipuolinen joukko kuvataiteen näyttely- ja asiantuntijaorganisaatioita: Suomen Taiteilijaseura ja sen jäsenliitot MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto sekä Helsingin Taidehalli, Frame Contemporary Art Finland, Helsingin taidemuseo HAM ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen koulutusohjelma Praxis.

Näyttelyä tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö,  Gerda ja Salomo Wuorion säätiö sekä Pro Av Saarikko Oy. Maecenas Kilta jakaa näyttelyssä nuoren taiteilijan palkinnon. 

 

 

Lisätiedot, tarkemmat hakuohjeet ja hakulomakkeen löydät näyttelyn verkkosivuilta: nuoret2023.fiLue myös Usein kysytyt kysymykset.