Reilun taiteen manifesti muistuttaa, että taiteilija on aina oikeutettu korvaukseen työstään.

Suomen Taiteilijaseura on mukana Taiteen edistämiskeskuksen Reilun taiteen manifesti -kampanjassa, joka edistää taidealan reilumpia palkkio- ja korvauskäytäntöjä. Manifesti muistuttaa, että taiteilijan työn ja osaamisen hyödyntämisestä tulee aina maksaa rahallinen korvaus.

Kampanjasivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu niin taiteen tilaajien kuin tekijöiden käyttöön eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa. Sivusto keskittyy ensisijaisesti tilaustöihin, toimeksiantoihin ja keikkoihin eli sellaiseen työhön, jota työehtosopimukset eivät turvaa.

Taiteilijan työtä tilataan, koska sillä nähdään arvoa. Paras keino näyttää arvostusta on maksaa taiteilijalle reilu palkkio.

Kampanjan viestintämateriaalien avulla reiluja palkkiokäytäntöjä noudattavat toimijat voivat viestiä vastuullisuudestaan. Kampanjan Maksamme taiteilijalle -tunnus viestii, että taidetapahtuman tai tilaajan palkkiokäytännöt ovat kunnossa.

Olitpa taiteen tekijä, tilaaja tai kuluttaja, tule mukaan tärkeää kampanjaan!