Taiteilija- tai tutkijaresidenssit (2-12 kk)

Life on a Leaf -residenssi on tarkoitettu suomalaisille tai kansainvälisille taiteilijoille tai tutkijoille, joiden työ keskittyy kaupunkitiloihin tai rakennettuun ympäristöön. Taiteen aloja ei ole rajoitettu. Mahdollisia tutkimusalueita ovat esimerkiksi taiteentutkimus, arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kaupunkitutkimus, kulttuurintutkimus jne. Residenssi on tarkoitettu itseohjautuvaan työskentelyyn.

Residenssikohde, lehden muotoinen Life on a Leaf -talo, on Jan-Erik Anderssonin yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa suunnittelema kokonaistaideteos. Vuonna 2009 valmistunut talo, joka polemisoi arkkitehtuurin ja kuvataiteen suhdetta, oli osa Anderssonin kuvataiteen tohtorintyötä Kuvataideakatemiassa (Taideyliopisto, Helsinki). Talo ja sen rakenteet sisältävät kymmeniä koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, jotka on valmistettu tilauksesta taloa rakennettaessa.

Residenssiä ylläpitää Life on a Leaf ry, jonka tarkoituksena on harjoittaa ja edistää taiteen, arkkitehtuurin, akateemisen tutkimuksen ja talouden välistä yhteistyötä, tavoitteenaan mielikuvitusta ja luovuutta suosiva kaupunkiympäristö. Yhdistys huolehtii Lehtitalon kunnossapidosta ja ainutlaatuisen kohteen säilymisestä yhdessä rakennuksen omistavan Life on a Leaf Oy:n kanssa, jossa yhdistyksellä on osake-enemmistö. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.

Residenssi tarjoaa yhdelle taiteilijalle tai tutkijalle (tai pariskunnalle) kerrallaan mahdollisuuden asua ja keskittyä taiteelliseen tai tieteelliseen työhön ainutlaatuisessa ja inspiroivassa ympäristössä.

Taiteilijoiden osalta residenssi soveltuu pääasiassa luovan työn suunnitteluun ja pienempiin projekteihin. Talossa on huone, jota voidaan käyttää esimerkiksi maalaamiseen (huom. huoneessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa) ja piirtämiseen, mutta ei kuvanveistoon tai rakentamiseen.

Life on a Leaf -rakennus sijaitsee Turun Hirvensalossa, noin 5 kilometriä Turun ydinkeskustasta. Talo sijaitsee väljällä, luonnontilaiseen metsään rajautuvalla tontilla. Talo jakaa pihapiiriä toisen Jan-Erik Anderssonin ja Erkki Pitkärannan suunnitteleman talon (Kuusio) kanssa, joka on Anderssonin ja hänen puolisonsa koti. Talolle on hyvät julkisen liikenteen ja pyöräily-yhteydet.

Residenssiä voi hakea 2-12 kuukauden mittaisena.

 

Hakuehdot

Residenssipaikkoja voivat hakea sekä taiteilijat että tutkijat. Hakijat ilmoittavat hakulomakkeessa kummassa kategoriassa (taide/tiede) he hakevat.

1. Taiteilijat

·        Hakija on alalla toimiva ja hänen taiteellisella työllään on yhteys kaupunkitilaan tai rakennettuun ympäristöön

·        Hakemuksessa esitetään alustava suunnitelma projektista tai työstä, jota taiteilija aikoo työstää residenssiaikana

·        Hakemukseen liitetään CV (enintään 5 s.) ja portfolio (enintään 5 Mt)

2. Tutkijat

·        Hakijalla on tohtorin tutkinto.

·        Tutkimustoiminta liittyy kaupunkitiloihin tai rakennettuun ympäristöön.

·        Hakija tekee yhteistyötä vähintään yhden suomalaisen yliopiston kanssa (esim. on vieraileva tutkija). Lisäksi hänen tulee nimetä yhteyshenkilö vähintään yhdestä Turun korkeakoulusta (Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu tai Yrkeshögskolan Novia).

·        Hakemuksessa esitetään tiivistelmä tutkimussuunnitelmasta (enintään 4 s.), jota aiotaan työstään residenssin aikana.

·        Hakemukseen liitetään CV (enintään 5 s.) ja julkaisuluettelo.

 

Residenssin ehdot

·        Residenssijakson pituus voi olla 2–12 kuukautta, aikataulutoiveet esitetään hakemuksessa.

·        Rakennuksen käytöstä peritään vuokraa 600 €/kk sisältäen veden, sähkön ja internetin. 

·        Residenssi ei sisällä tukea taiteilijan tai tutkijan työlle.

·        Life on a Leaf -talon asuinpinta-ala on 147 m2. Koko kolmikerroksinen talo on pääsääntöisesti asukkaan käytössä. Poikkeuksista ks. alla: Talon muu käyttö.

·        Talo ei ole taidemuseo, mutta on tärkeää, että talo ja siihen integroitu taide pysyvät hyvässä kunnossa.

·        Siivouksesta (ml. piha-alue) huolehtii asukas itse. Vaihtoehtoisesti Life on a Leaf -yhdistys voi järjestää sen maksua vastaan.

·        Talo ei sovellu pienille lapsille.

·        Taiteilijan puoliso tai vanhemmat lapset voivat asua residenssissä vierailun aikana.

·        Lemmikkieläimet eivät ole sallittuja.

·        Residenssi ei sovellu liikuntarajoitteisille (talon toiseen ja kolmanteen kerrokseen pääsee vain kapeita portaita pitkin).

·        Life on a Leaf ry:n asumiskoordinaattori auttaa residenttejä käytännön asioissa ja yhteydenotoissa tarvittaessa.

·        Life on a Leaf ry voi auttaa residenssiin valittuja taiteilijoita tai tutkijoita lisäkontaktien luomisessa Turussa ja Suomessa tarvittaessa.

·        Life on a Leaf ry vastaa kiinteistön ylläpidosta ja mahdollisista korjauksista.

Talon muu käyttö

·        Rakennuksen ensimmäistä, käyntikerrosta vuokrataan kokouskäyttöön päiväsaikaan (10-19) enintään kolmena päivänä kuukaudessa. Talon toinen ja kolmas kerros ovat silloinkin vain residenssiasukkaan käytössä.

·        Lisäksi talossa voidaan järjestää muita tapahtumia (käyntikerros) ja opastettuja kierroksia (koko talo) enintään kahtena päivänä kuukaudessa. Mahdollisten opastettujen kierrosten ajankohdat sovitaan erikseen residentin kanssa.

·        Tapahtumat (jotka ovat harvinaisia) päättyvät ennen klo 21.00.

·        Muiden käyttöjen ajankohdat ilmoitetaan residentille vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Niihin liittyvän siivouksen järjestää ja maksaa Life on a Leaf ry.

Lisätietoja: https://lifeonaleaf.fi