Puheenjohtaja Teemu Mäki valittiin jatkokaudelle edustajiston syyskokouksessa 15.12.2023

Suomen Taiteilijaseuran syyskokous valitsi nykyisen puheenjohtajan, taiteilija Teemu Mäen (s. 1967), jatkamaan Taiteilijaseuran puheenjohtajana kaksivuotiskaudella 2024–2025. Mäki on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2018 alkaen. Hän toimii myös kuvataiteilijajärjestöjen eurooppalaisen kattojärjestön IAA Europen puheenjohtajana.

Syyskokous hyväksyi myös Suomen Taiteilijaseuran uuden kestävyyssuunnitelman sekä hallituksen kokoonpanon. Hallituksessa uutena jäsenenä aloittaa Suomen Kuvanveistäjäliiton edustajana Ville Mäkikoskela.

Teemu Mäki kommentoi valintaansa seuraavasti:

"Kiitos luottamuksesta Suomen Taiteilijaseuralle, sen jäsenjärjestöille ja varsinkin taiteilijoille! On hauska jatkaa Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana.

Alan asiat ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan viime vuosina. On luotu näyttelypalkkiojärjestelmä. On saatu rahoitusta sille, että museot voivat viedä taidekokoelmiaan verkkoon ja taiteilijat saavat siitä asianmukaisen korvauksen. Prosenttiperiaatteella tehty julkinen taide lisääntyy vuosi vuodelta. Suomalaisen kuvataiteen menekki ulkomailla on lisääntynyt. Ja ennen kaikkea: kuvataiteen yleisömäärät ovat kasvaneet hämmästyttävällä vauhdilla lähes viiteen miljoonaan kävijään vuodessa.

Tästä huolimatta kuvataide on Suomessa edelleen selvästi heikoimmin rahoitettu taidemuoto — taiteilijamäärään ja yleisömäärään suhteutettuna. Edunvalvontahommaa siis riittää jatkossakin.

Mielestäni meidän pitää A) edistää kuvataiteen rahoitusta, B) edistää kuvataiteen markkinaehtoista menekkiä, ja C) muuttaa alan rakenteita niin, että taiteilija saisi aina oikeudenmukaisen ja kohtuullisen korvauksen, kun yleisö hänen teoksiaan nauttii.

Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että vaikka taideteosten myyminen on hieno asia, ei kuvataiteilijan toimeentulo voi perustua pelkästään siihen. Miksi? Koska yleisön into nauttia kuvataidetta sitä katsomalla on monin verroin isompi kuin yleisön into ostaa sitä kotiinsa. Kuvataide on yleisön ulottuvilla näyttelyissä ja verkossa joko ilmaiseksi tai museokortin hinnalla. Se on hieno homma, mutta asian ikävä kääntöpuoli on se, että taiteilija ei välttämättä saa mitään toimeentuloa taiteensa tämäntyyppisestä levityksestä. Se on epäreilua ja epäloogista. Uskon Taiteilijaseuran kuitenkin pystyvän muuttamaan näitä rakenteita — ei yksin, mutta yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa."