Suomen Taiteilijaseuran hallitus on valinnut Åström-stipendien saajiksi kaudelle 2018–2021 kuvataiteilija Jani Ruscican ja kuvanveistäjä Päivi Häkkisen sekä kuvataiteilija Tellervo Viitaniemen. Häkkinen ja Viitaniemi jakavat ateljeen. Taiteilijat saavat ateljeet ilmaiseksi käyttöönsä kolmen vuoden ajaksi toukokuusta alkaen.

Stipendiateljeet sijaitsevat Vallilan taiteilijatalossa Helsingissä. Ne on nimetty talon testamenttilahjoituksen tehneiden taidemaalari Werner ja Helena Åströmin mukaan.

Kuvataiteilija Jani Ruscica saa käyttöönsä Helena Åström -ateljeen. Hänellä on ollut työhuone Helsingin Jätkäsaaren Makasiini L3:ssa, mutta Helsingin kaupunki on irtisanonut Ruscican työhuoneen vuokrasopimuksen, samoin kuin muiden makasiinissa toimivien taiteilijoiden ja gallerioiden vuokrasopimukset.

"Åströmin ateljeen ansiosta minulla on edelleen työhuone! Ei ole niin yksinkertaista löytää uutta työtilaa Helsingissä. Ateljee antaa minulle mahdollisuuden jatkaa meneillään olevia lukuisia projekteja sekä aloittaa myös uusien, enemmän tilaa vaativien materiaalisten kokeilujen tekemisen", kertoo Ruscica.

Ruscica viimeistelee parhaillaan yksityisnäyttelyä Yhdysvalloissa, Connecticutin yliopiston nykytaiteen galleriassa. Fold in and Fall Flat -niminen teos on yliopiston tilausteos, johon kuuluu ihmisen kokoinen marionetti ja 3D-animaatio. Åström-ateljeessa hän jatkaa Lönnströmin taidemuseon tilaaman Flatlands-teoksen ohjelmistoa, jossa muusikot tulkitsevat kolmea kuvitteellista soitinta. Tänä vuonna valmistuu myös liikkuvan kuvan tilausteos Helsingin uuteen Keskustakirjasto Oodiin, ja stipendiaattiaikana Ruscica tekee myös teoksia mm. Pariisin uuteen Fondation Fimico -taidehalliin.

Kuvanveistäjä Päivi Häkkinen ja kuvataiteilija Tellervo Viitaniemi saavat käyttöönsä Werner Åström -ateljeen. Taiteilijat ovat tehneet yhteisiä paikkasidonnaisia ja historian tapahtumiin liittyviä Helsingissä gallerioissa, Mäntässä kaupunkitilassa sekä Turun linnassa. Yhteistyötä vaikeuttaa se, että Häkkisen työhuoneen vuokrasopimus on juuri päättymässä ja Viitaniemi on työskennellyt pienessä, kuuden taiteilijan jakamassa työhuoneessa.

"Olen tehnyt viisimetrisiä teoksia puolta matalammassa tilassa, ja ripustuksessa on joutunut tekemään paljon työtä teosten valmistumiseksi. Päivi puolestaan on työskennellyt toisella puolella kaupunkia. Aivan varmasti tämä parantaa teosten laatua, kun voimme Päivin kanssa alusta asti suunnitella ja tehdä teoksia yhdessä", sanoo Tellervo Viitaniemi.

Tänä vuonna Häkkinen ja Viitaniemi pitävät kolme näyttelyä: Galleria Rankassa ja Galleria Katariinassa Helsingissä ja Galleria Mältinrannassa Tampereella. Lähivuosille on suunnitteilla myös ulkomaannäyttelyitä Ruotsissa ja Virossa.

Suomen Taiteilijaseuran hallitus valitsee Åström-stipendiaatit hakemusten perusteella kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tänä vuonna hakemuksia tuli 93. 2015–2018 ateljeissa ovat työskennelleet valokuvataiteilija Elina Brotherus ja kuvataiteilijat Nea Lindgrén sekä Sándor Vály. Aiempia stipendiaatteja ovat mm. Kalle Purhonen ja Pauliina Turakka-Purhonen, Maija Närhinen ja Jan Kaila.