Suomen Taiteilijaseura tukee ja neuvoo kuvataiteilijoita ammatinharjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Tällä sivulla esitellyt palvelut ja edut on tarkoitettu jäsenliittoihimme kuuluville kuvataiteilijoille. Lue lisää jäsenliitoistamme Seura-sivulta.

Lakimiehen palvelut

Suomen Taiteilijaseuran lakimies antaa jäsenjärjestöihin kuuluville taiteilijoille sekä jäsenjärjestöjen yhteisöjäsenille oikeudellista neuvontaa taiteilijan työhön liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä.

Lakimiehen puoleen voi kääntyä esimerkiksi sopimuksiin, tekijänoikeuksiin, verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenjärjestöjen yhteisöjäsenille tarjotaan neuvontaa yhdistyslainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.

Oikeudellinen neuvonta on Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittoihin (Taidemaalariliitto, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto, Suomen Taidegraafikot, Muu ry) kuuluvien kuvataiteilijoiden sekä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton yhteisöjäsenten käytettävissä maksutta.

Lakimiespalvelu ei pääsääntöisesti koske jäsenten välisiä tai yhteisöjen sisäisiä ristiriitatilanteita tai yksittäisen taiteilijan avustamista tuomioistuimessa. Lakimies voi kuitenkin poikkeustapauksessa viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi sellaisen asian, jossa ratkaisulla arvioidaan olevan seuran tai kuvataiteilijoiden kannalta yleisempää merkitystä.

IAA-taiteilijakortti

Kansainvälinen IAA/UNESCO-taiteilijakortti oikeuttaa ilmaiseen tai alennettuun pääsymaksuun museoissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa kansainvälisiä taiteilijakortteja myöntää Suomen Taiteilijaseura. Korttiin ovat oikeutettuja Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittojen jäsenet.

Kortin voi noutaa seuran toimistolta. Ota mukaan oman liittosi jäsenkortti ja passikuva. Sovi käynti toimistolla mielellään etukäteen. Kortin voi tilata myös sähköpostitse lähettämällä passikuvan ja kopion voimassa olevasta jäsenkortista.

ATA Carnet

Suomen Taiteilijaseura neuvoo taiteilijoita näyttelyiden ja teosten viennissä ulkomaille. Jäsenjärjestöihin kuuluvat taiteilijat voivat hankkia seuran kautta ATA Carnet
-tulliasiakirjan viedessään taideteoksia EU-alueen ulkopuolelle. 

ATA Carnet -asiakirjaa haetaan oman alueen kauppakamarista Suomen Taiteilijaseuran valtuutuksella vähintään kolme viikkoa ennen kuljetuksen lähtöpäivää.

Työhyvinvointi ja kuntoutus

Suomen Taiteilijaseura tarjoaa ammattikuvataiteilijoille mahdollisuuden hakeutua ammatillista työkykyä tukevaan kuntoutukseen. Seuraava kuvataiteilijoille suunnattu KIILA-kuntoutuskurssi alkaa toukokuussa 2021 Kuntoutuskeskus Kruunupuistossa Punkaharjulla. Kuntoutus on osallistujille ilmainen.

Kuntoutukseen voi hakea vuosittain keväisin. Seuraava haku on keväällä 2022.

KIILA-kuntoutus on ammatillista kuntoutusta, jonka tavoitteena on kohentaa terveyttä ja tukea työkykyä. Puolitoista vuotta kestävän kurssin tavoite on parantaa ja tukea taiteilijan työkykyä sekä edistää hänen pysymistään työelämässä. Kurssi pyrkii vastaamaan kunkin kuntoutujan omiin tarpeisiin.

Kurssi toteutetaan jaksoissa, ja se muodostuu ryhmäjaksoista ja yksilöllisestä valmennuksesta, jossa huomioidaan kurssilaisten työ- ja elämäntilanne.

Kenelle KIILA-kuntoutus on tarkoitettu?

Voit hakea KIILA-kuntoutukseen, jos olet STS:n johonkin jäsenjärjestöön kuuluva ammattikuvataiteilija ja

  • sairauden oireet vaikeuttavat työskentelyäsi ja arkeasi
  • kuntoutustarpeesi on asianmukaisesti todettu terveydenhuollossa
  • haluat tukea työssä jaksamiseen
  • olet motivoitunut tekemään muutoksia arjessasi paremman hyvinvoinnin eteen.

Kela maksaa kuntoutusrahaa kuntoutuksen ajalta ja korvaa osin myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Miten kuntoutukseen haetaan?

Kuntoutukseen voi hakea vuosittain keväisin. Seuraava haku on keväällä 2022.

Löydät kurssin näin: KIILA-kuntoutus Kelan sivuilla > Kuntoutuskurssihaku > Ryhmämuotoinen kuntoutuskurssi kuvataiteilijoille, kurssinumero 81642.

  1. Hakemiseen tarvitaan lääkärin myöntämä B-todistus. Todistuksen tulee olla alle vuoden vanha. Ota yhteys terveydenhuoltoon, jossa arvioidaan kuntoutuksen tarve sekä kirjoitetaan B-lausunto.
  2. Täytä Kelan lomake KU 101 sekä KIILA-kuntouksen ammatillinen selvityslomake KU 200: Lomakkeet
  3. Kirjaa kurssinumero 81642 hakemukseen
  4. Toimita hakemus liitteineen: Kela, PL 10, 00056 KELA. KIILA-kuntoutukseen ei voi hakea verkossa.

    Hakuohjeet Kelan sivuilla

Miten jäseneksi?

Suomen Taiteilijaseuralla ei ole henkilöjäseniä, vaan kuvataiteilijat kuuluvat seuraan kuuden valtakunnallisen jäsenjärjestömme kautta: Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Lisätietoa kunkin liiton jäsenyydestä ja jäsenhausta saa suoraan liitoista.

Suomen Taiteilijaseuran palvelut ovat automaattisesti kaikkien liittojen jäsenten käytössä.