Leena Pukki: Täydellisyyttä etsimässä, 2017, vaha-animaatio, HD
Nadiye Koçak: Bodies, 2019. Kivi, pronssi, savi, epoksihartsi, lasi.

Kuvataiteilija Leena Pukki saa Maecenas Killan myöntämän nuoren taiteilijan stipendin vuonna 2019. Lisäksi Kilta on päättänyt palkita kuva- ja korutaiteilija Nadiye Koçakin ylimääräisellä stipendillä. Tunnustukset jaetaan Suomen Taiteilijaseuran ja Helsingin Taidehallin tuottaman Nuoret 2019 -näyttelyn avajaisissa perjantaina 29.3.2019. Stipendit ovat arvoltaan 6 000 ja 3 000 euroa.

Leena Pukki (s. 1984) työskentelee pääsääntöisesti liikkuvan kuvan ja maalauksen parissa. Hän on tehnyt sekä suurikokoisia seinämaalauksia julkiseen tilaan että mediataideteoksia. Nuoret 2019 -näyttelyssä esillä oleva videoteos Täydellisyyttä etsimässä (2017) on kauneuskäsityksiä ja kehonmuokkausta käsittelevä vaha-animaatio.

Maecenas Kilta perustelee valintaansa Leena Pukin teoksen ajankohtaisuudella ja oivaltavalla käsittelytavalla. Videoteoksessa vahvasti ihmisyyteen liittyvät kysymykset ja korkealaatuinen audiovisuaalinen toteutus yhdistyvät ajatuksia herättäväksi ajankuvaksi.

Täydellisyyttä etsimässä -teoksella halusin selvittää, mitä tavoittelemme, kun tavoittelemme kauneutta. Usein kauneusihanteesta poikkeavat piirteet koetaan epänormaaleina poikkeavuuksina, joita täytyy korjata. Mikä on nykyhetken täydelliseksi koettu ulkonäkö? Animaatiota varten olen tehnyt omasta päästäni vahakopion, jota muovailen plastiikkakirurgien kommenttien mukaisesti”, Leena Pukki kertoo.

Leena Pukki on valmistunut Aalto-yliopiston Kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2015. Hän on kotoisin Luumäeltä Etelä-Karjalasta. Pukki on myös osa Miracle Workers -kollektiivia, joka edustaa Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2019. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kuva- ja korutaiteilija Nadiye Koçakin (s. 1994) työskentelyssä raadin huomion herätti taitava ja monipuolinen materiaalinkäyttö sekä herkän ja vahvan välillä tasapainoileva muotokieli. Koçakin teokset myös hälventävät kiinnostavasti taidekäsityön ja nykytaiteen rajoja liikkuessaan korutaiteen ja pienoisveistosten välimaastossa.

Bodies-teoksen idea on lähtöisin tarpeesta löytää kuvallista kieltä maskuliinisuuden ja feminiinisyyden viitekehysten väliltä ja ulkopuolelta tutkien samalla, miten materiaali, koko ja muoto vaikuttavat tulkintaan sukupuolisuudesta”, Koçak kuvailee.

Suomenturkkilainen Nadiye Koçak on kotoisin Keravalta. Hän opiskelee parhaillaan toista vuotta Saimaan ammattikorkeakoulussa kuvataiteen koulutusohjelmassa.

Suomalaista kuvataidetta tukeva Maecenas Kilta jakaa nuoren taiteilijan stipendin nyt kahdeksannen kerran. Tänä vuonna Kilta ostaa lisäksi Nuoret 2019 -näyttelystä Nadiye Koçakin teoksen Bodies (2019), jossa on käytetty kiveä, pronssia, savea, epoksihartsia ja lasia.

Vuonna 1954 perustetun Maecenas Killan tarkoituksena on suomalaisen kuvataiteen tukeminen ja jäsentensä taiteen tuntemuksen edistäminen. Vuodesta 1999 lähtien kilta on tukenut nuoria taiteilijoita stipendin ja mahdollisen teoshankinnan muodossa. Tuki myönnetään Nuoret-näyttelyssä, jonka Suomen Taiteilijaseura tuottaa yhdessä Helsingin Taidehallin kanssa.

Nuoret-näyttely esittelee nuorten kuvataiteilijoiden uutta tuotantoa. Vuonna 2019 vietetään näyttelyn 80- vuotisjuhlaa: Nuorten näyttely nähtiin Taidehallissa ensimmäistä kertaa vuonna 1939. Nuoret 2019 on esillä Helsingin Taidehallissa 30.3.–26.5.2019.