Suomen Taiteilijaseuran Nuoret-näyttely tuo tulevaisuuden tekijät Helsingin Taidehalliin keväällä 2019. Kevään näyttelyaika on uusi ja aiempaa pidempi, mutta muuten näyttely jatkaa perinteisellä konseptillaan: esillä on alle 35-vuotiaiden kuvataiteilijoiden teoksia. Haku näyttelyyn alkaa syyskuussa 2018. Jurya johtaa taiteilija Jaana Kokko.

Nuorten näyttely nähtiin ensimmäistä kertaa Helsingin Taidehallissa jo vuonna 1939. Näyttelyn lähtökohta on pysynyt samana jo 80 vuoden ajan. Nuoret 2019 -näyttely esittelee alle 35-vuotiaiden suomalaisten ja Suomessa asuvien kuvataiteilijoiden teoksia. Teokset näyttelyyn valitsee jury, jota johtaa taiteilija Jaana Kokko. Taideoppilaitosten edustajat juryssa ovat Aleksandra Kiskonen taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja Miia Varis Turun taideakatemiasta. Taidehallia juryssa edustaa näyttelypäällikkö Kiira Miesmaa. Näyttely on avoinna 30.3.–26.5.2019.

Vuonna 1972 syntynyt Jaana Kokko valmistelee parhaillaan kokeellista radioteosta. Hänen viimeaikaisia esiintymisiään ovat olleet Bukarestin kansainvälisen kokeellisen elokuvan festivaali (BiEFF) ja Japan Media Arts Festival Tokion National Art Centerissa. Kokko on luennoitsija Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmassa. Hän on kiinnostunut yhteiskunnallisesta ja poliittisesta nykytaiteesta, ja valmistelee aiheesta taiteellista väitöstutkimusta Aalto-yliopistoon.

”Minua kiinnostaa nuorten taiteilijoiden taiteellinen voima, rohkeus ja asenne. Ne voivat nousta esiin myös herkkyydestä ja rikkonaisuudesta. Osaisin odottaa, että teosehdotuksissa näkyy juuri näitä nuoren taiteilijasukupolven vahvuuksia”, sanoo Jaana Kokko.

Nuorten näyttely on kautta vuosikymmenten ollut hyvin suosittu taiteilijoiden keskuudessa, ja se on ollut monille taiteilijoille ensimmäinen merkittävä esiintymismahdollisuus Suomen kuvataidekentällä. Nuorten näyttelyyn ovat vuosien saatossa osallistuneet muiden muassa Tove Jansson, Eila Hiltunen, Leena Luostarinen, Marjatta Tapiola, Kari Cavén, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Kuutti Lavonen, Silja Rantanen, Tommi Toija, Anna Tuori ja Ville Andersson.

Haku Nuoret 2019 -näyttelyyn on avoinna sähköisessä järjestelmässä syys-lokakuussa 2018. Suomen Taiteilijaseura tiedottaa haun avautumisesta kesän jälkeen osoitteessa artists.fi.