Valtiovarainministeriö esittää perjantaina 13.8.2021 julkaisemassaan budjettiesityksessä miljoonan euron määrärahaa näyttelypalkkiomallin vakiinnuttamiseen. Esitys käsitellään syyskuun budjettiriihessä, jonka jälkeen eduskunta päättää valtion ensi vuoden budjetista.

”Olemme todella iloisia, että pitkäjänteinen vaikuttamistyö näyttelypalkkion eteen tuottaa tulosta. Rahoitusmalli on todella tarpeellinen lisä kuvataiteen talouteen. Se parantaa konkreettisesti kuvataiteilijoiden ansaintaa – ei vain taiteen myymisestä, vaan myös sen esittämisestä”, sanoo seuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki.

Näyttelypalkkio on taiteilijalle maksettava korvaus museonäyttelyn eteen tehdystä työstä. OKM:n asettama työryhmä julkaisi kesäkuussa 2021 ehdotuksensa näyttelypalkkiomalliksi, joka koostuu sopimus- ja palkkiokäytäntöjä koskevista suosituksista, maksettavien korvausten tasosta sekä mallin hallinnoinnista. Suomen Taiteilijaseuraa työryhmässä edusti puheenjohtaja Teemu Mäki. Mäki kirjoittaa Taiteilija-lehdessä työryhmän työskentelystä, ja miksi rahoitusmalli on tarpeellinen lisä kuvataiteen talouteen.