Raija Malka. Valokuva: Maarit Kytöharju.

Suomen Taiteilijaseura myöntää Kuvataiteilijapalkinnon tänä vuonna kuvataiteilija Raija Malkalle (s. 1959). Helsingissä ja Lissabonissa työskentelevän Malkan teoksia nähtiin viimeksi kesällä taidemuseo Amos Rexin Blick-näyttelyssä. Taiteilijakollegoiden myöntämän tunnustuksen arvo on 7 000 euroa.

Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden vuosittain myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus.

Kuvataiteilija Raija Malka tunnetaan erityisesti tilallisista, paikkasidonnaisista ja poikkitaiteellisista teoksistaan.

Malkan tuorein näyttely on yhdessä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa toteutettu Blick, joka nähtiin taidemuseo Amos Rexissä 12.5.–22.8.2021. Näyttely oli osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

”Raija Malka on pitkään työskennellyt suomalainen taidemaalari, jonka käsitteellinen lähestymistapa on tuonut uutta valoa maalaustaiteen diskurssiin. Kolmiulotteinen tila ja isot volyymit ovat pitkään olleet hänelle keskeisiä. Malka on tehnyt myös poikkitaiteellisia tilallisia sekä paikkasidonnaisia teoksia. Maalausten ja tilallisten teosten lisäksi Malkalla on pitkä ura teatterien ja oopperoiden lavastuksien sekä pukusuunnittelun ja myös opettamisen parissa”, Suomen Taiteilijaseuran hallitus toteaa palkintoperusteluissaan.

Turussa syntynyt Malka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1985. Hän työskentelee Helsingissä ja Lissabonissa. Malka on pitänyt näyttelyitä muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Portugalissa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Japanissa.

”Suomen Taiteilijaseura haluaa valinnalla kunnioittaa Raija Malkan monipuolista uraa. Malka on luonut ennakkoluulottomasti yhteyksiä eri taidelajien välillä esimerkiksi näyttämölavastustensa kautta ja yhteistyöllä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa”, kertoo Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki

Suomen Taiteilijaseura on myöntänyt tunnustuspalkintoa vuodesta 1997 lähtien. Tunnustus tunnettiin aikaisemmin nimellä Palokärki-palkinto.


Raija Malkan haastattelu Taiteilija-lehdessä (linkki)

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Suomen Taiteilijaseuran viestintäpäällikkö Hanna Hannus (puh. 050 307 2127, hanna.hannus@artists.fi)