Olemme avanneet verkkokyselyn ammattikuvataiteilijoiden työttömyysturvasta. Selvitämme kyselyn avulla, kuinka TE-viranomaiset ja KELA suhtautuvat ammattikuvataiteilijoiden työttömyysturvahakemuksiin ja millaisia ongelmia kuvataiteilijat ovat kohdanneet hakeutuessaan työttömiksi työnhakijoiksi.

Kysely on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoille, jotka ovat olleet työttöminä 1.1.2016 jälkeen.

Tällä hetkellä voimassa oleva työttömuusturvalaki astui voimaan vuoden 2016 alusta. Lain mukaan henkilöt, jotka ennen määriteltiin itsensätyöllistäjiksi, ovat nykyään joko sivu- tai päätoimisia yrittäjiä. Muutos vaikutti olennaisesti ammattikuvataiteilijoiden asemaan. Ennen lainmuutosta suuri osa ammattikuvataiteilijoista määriteltiin itsensätyöllistäjiksi, mutta nyt vapaana taiteilijana työskentelevät kuvataiteilijat ovat pääsääntöisesti joko sivu- tai päätoimisia yrittäjiä.

Edunvalvontamme kannalta on tärkeää, että kuva ammattikuvataiteilijoiden työttömyysturvaan liittyvistä ongelmista on mahdollisimman totuudenmukainen ja kattava.

Kyselyyn voi vastata täysin nimettömästi. Pyydämme kuitenkin halukkaita vastaajia jättämään yhteystietonsa mahdollisia yhteydenottoja varten. Viemme tämän kyselyn ja muun toimintamme kautta saatua tietoa sekä viranomaisten että poliittisten päättäjien tietoon. Emme koskaan julkaise taiteilijoiden yksityisyyden piiriin koskevia tietoja ilman suostumusta. Jos jätät kyselyyn yhteystietosi, voimme lähestyä sinua mahdollisilla lisätietopyynnöillä ja luvallasi mahdollisesti kertoa kokemuksistasi eteenpäin nimettömästi.

Kyselyyn voi vastata täällä.

Kysely on auki sunnuntaihin 15.4.2018 saakka. Julkaisemme tuloksia kyselystä sivuillamme ja uutiskirjeissämme.