Susanne Gottberg. Kuva: Rosa Kuosmanen

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon saa tänä vuonna kuvataiteilija, taidemaalari Susanne Gottberg. Tammisaaressa syntynyt ja Helsingissä työskentelevä Susanne Gottberg on merkittävän uran tehnyt taidemaalari, joka on onnistunut yhä uudelleen osoittamaan ajankohtaisuutensa ja taituruutensa teoksillaan.

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus. Vuosittain jaettavan tunnustuksen arvo on 7 000 euroa.

Valinnassa otettiin huomioon Gottbergin pitkä ja ansioitunut ura taidemaalarina, aktiivisuus taidekentällä, kyky ja kiinnostus monipuoliseen yhteistyöhön muiden taiteilijoiden kanssa sekä hänen viimeisin yksityisnäyttelynsä Kolmas tekijä Helsingin Taidehallissa kesällä 2019.

Susanne Gottbergin yli 30 vuoden mittainen taiteellinen ura sisältää erilaisia kausia, joita kuitenkin yhdistää väsymätön ja johdonmukainen maalauksen ominaisuuksien, materiaalisuuden ja esittämisen tutkiminen ja kyseenalaistaminen.

Gottbergin maalaukset sisältävät filosofisia ja psykologisia ehdotuksia olemisesta ja havaitsemisesta tavalla, johon vain taide parhaimmillaan kykenee. Teoksia voi kuitenkin ihailla myös teknisesti mestarillisen ja kurinalaisen maalaustavan tuloksena. Katsoja on olennainen osa Gottbergin maalausten maailmaa: ne heräävät eloon ja tulevat valmiiksi vasta esitystilanteessa", Suomen Taiteilijaseuran hallitus toteaa palkintoperusteissaan.

Susanne Gottberg on esittänyt töitään aktiivisesti lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on hankittu merkittävimpiin suomalaisiin julkisiin ja yksityisiin taidekokoelmiin. Gottberg on palkittu muun muassa Svenska Kulturfondenin suurella kulttuuripalkinnolla vuonna 2018, Vuoden nuoren taiteilijan tunnustuksella vuonna 1994 ja Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnolla vuonna 1991.

Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin keskiviikkona 20.11. Galerie Forsblomilla, joka edustaa taiteilijaa.