Marja Helander ja teos Rockaway Beach I (2017). Kuva: Nelli Tuominen

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto myönnetään tänä vuonna Marja Helanderille. Helander on laaja-alainen taiteilija ja ohjaaja, joka työskentelee pääasiassa valokuvan, videon ja lyhytelokuvan parissa. Hänen monipuolisessa tuotannossaan esiintyviä teemoja ovat esimerkiksi saamelaisten asema ja oikeudet, ihmisen suhde ympäristöön sekä erilaiset identiteettikysymykset.

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon arvo on 7 000 euroa. Vuonna 2018 palkinto myönnetään kuvataiteilija ja ohjaaja Marja Helanderille. Palkinnon saajan on päättänyt Suomen Taiteilijaseuran hallitus, joka perustelee valintaa seuraavasti:

”Marja Helander nostaa aktiivisesti esiin sekä teoksissaan että julkilausumissaan ajankohtaisia kulttuuri-, yhteiskunta- ja ympäristöpoliittisia aiheita. Hän on peräänantamattomasti taiteensa kautta pitänyt esillä ja nostanut keskusteluun saamelaisten oikeuksia omaan kulttuuriseen identiteettiinsä, kieleensä, elinkeinoon ja maahan.

Helanderin teokset ovat painokkaasti puhuttelevan sisältönsä lisäksi teknisesti ja taiteellisesti korkealaatuisia. Teosten vakaviin aihepiireihin sekoittuu alleviivaamaton surrealistinen huumori, feministinen tekijyys ja esteettinen nautinto. Helanderin teoksissa yksilön identiteetin erilaiset narratiivit saavat tulkintoja, joista monet, myös ei-saamelaiset, tunnistavat itsensä.”

Marja Helanderin tuore lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit (Maan sisällä linnut) (2018) valittiin vastikään Sundance-elokuvafestivaalin lyhytelokuvien kilpasarjaan. Elokuva voitti Suomen elokuvasäätiön Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2018. Lisäksi Marja Helander toimii ensi kesän Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina.

Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin torstaina 13. joulukuuta Suomen valokuvataiteen museossa, jossa Marja Helanderin teoksia on parhaillaan esillä yhteisnäyttelyssä Ideaalin perilliset –Ideálaid árbbolaččat Harri Pälvirannan ja Kari Soinion kanssa.

Marja Helanderin haastattelu Taiteilija-lehdessä