Suomen Taiteilijaseuran vuosikertomus 2018 on julkaistu. Viime vuonna jatkoimme tavoitteellista ja pitkäjänteistä vaikuttamistyötämme ja palvelimme kuvataiteilijakuntaa monipuolisesti.

Kuvataiteilijan aseman ja taiteellisen työn edellytysten parantaminen olivat STS:n työn keskiössä myös viime vuonna. Vuonna 2018 eteni muun muassa seuran tavoite näyttelypalkkiojärjestelmän luomisesta Suomeen. Osana aktiivisia vaikuttamis- ja viestintätoimenpiteitä julkaisimme yhdessä Ornamon kanssa nayttelypalkkio.fi-sivuston, joka kokoaa tietoa aiheesta yhteen. Valmistauduimme myös kevään 2019 eduskuntavaaleihin tapaamalla päättäjiä ja laatimalla seuran uudet hallitusohjelmatavoitteet vuosille 2019–2023.

Kuvataiteilijoita yhdistävänä toimijana tarjoamme ajankohtaista ja luotettavaa tietoa kuvataiteen alasta niin suurelle yleisölle kuin päättäjille antamalla lausuntoja, viestimällä eri kanavissa ja osallistumalla kuvataidetta koskeviin selvityshankkeisiin.

Toteutimme keväällä 2018 kyselyn kuvataiteilijoiden työttömyysturvasta ja siihen liittyvistä ongelmista. Kysely paljasti useita haasteita taiteilijoiden työttömyysturva-asioissa ja antoi eväitä vaatia niihin parannuksia. Syksyllä julkaisimme yhdessä Kaakon taiteen kanssa taidelainaamoselvityksen, jonka tavoitteena oli vahvistaa kuvataiteen alueellisia myyntikanavia ja saada faktoja ja työkaluja taidelainaamojen toiminnan kehittämiseksi.

Loppuvuodesta uudistimme verkossa ilmestyvän Kuvataiteilijamatrikkelin, joka on kattavin hakemisto Suomessa työskentelevistä ammattikuvataiteilijoista. Tietokantaan on tallennettu tiedot yli 3000 kuvataiteilijasta, jotka voivat nyt esitellä sivustolla tuotantoaan ja toimintaansa yhä monipuolisemmin. Matrikkeli palvelee niin kuvataiteen ammattilaisia kuin muita kuvataiteesta kiinnostuneita, kuten taiteen ostajia, harrastajia ja tutkijoita. Sivustolla vierailee keskimäärin 14 000 kävijää kuukaudessa.

Myös viime vuonna viestimme kuvataiteen alasta monipuolisesti ja palkitsimme ansioituneita kuvataiteilijoita tunnustuksin ja stipendein. Tarjosimme kuvataiteilijoille runsaasti palveluita ammatillisen osaamisen tueksi. Käytetyimpiä ja tärkeimpiä näistä ovat seuran lakimiehen neuvontapalvelut sekä kilpailuasiamiehen kilpailupalvelu. Suosittu on myös verkkosivujemme ilmoitustaulu, joka välittää tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista sekä näyttely-, apuraha-, ja residenssihauista.

Seuran julkaisema Taiteilija-verkkolehti ylsi viime vuonna jälleen uuteen ennätykseen, kun sen lukijamäärä kasvoi yli 44 000 lukijaan. Taiteilija on kuvataiteilijoiden ammattilehti, joka uutisoi ja käsittelee kuvataidekentän ilmiöitä, taiteilijan työhön liittyviä aiheita ja taidepolitiikkaa.

Tutustu vuosikertomukseen

Avaa vuosikertomus PDF-tiedostona