Tervetuloa perjantaina 8.12. klo 13–14 Designmuseolle kuulemaan monipuolisen asiantuntijajoukon näkemyksiä suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälisyystyöstä sekä uuden hallitusohjelman tavoitteista sen parantamiseen. Tilaisuuden pääjärjestäjänä on Euroopan kulttuuriyhdistys EKSO, yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran sekä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon kanssa.

Ulkoministeriön maakuvayksikön asiantuntijoiden mukaan Suomea ei tällä hetkellä tunneta maailmalla kulttuuristaan. Tämä huolimatta siitä, että Suomessa tarjotaan ensiluokkaista taidekoulutusta ja tuotetaan tasokasta taidetta eri taiteenaloilla. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreessa virkanäkemyksessä peräänkuulutetaan 2010-luvun lopusta puoleen laskeneen kulttuuriviennin rahoituksen palauttamista ennalleen.

Pääministeri Orpon hallituksen tuoreessa hallitusohjelmassa tavoitellaan kulttuurille ja luoville aloille kasvua ja kansainvälisyyttä. Konkreettisina toimenpiteinä hallitusohjelmassa luvataan muun muassa edistää suomalaisen taiteen, kulttuurin ja luovien alojen kansainvälistymistä parantamalla Creative Finlandin toimintaedellytyksiä, vahvistaa kulttuurialan roolia maakuvatyössä sekä kehittää kasvua vauhdittavia malleja.

Näitä kasvutavoitteita hallitus aikoo edistää laatimalla kulttuuripoliittisen selonteon sekä toteuttamalla poikki­hallinnollisen luovien alojen kasvustrategian. Lisäksi hallitusohjelmassa luvataan rakentaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalojen välille pysyvät yhteistyön käytännöt kulttuuri- ja taidealojen elinvoimaa edistävien toimien koordinoimiseksi yhteistyössä alan toimijoiden ja edustajien kanssa. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Saadaanko näillä keinoilla uutta vetoa kulttuurin kansainvälisyystyöhön?

Näistä teemoista keskustelemaan saapuvat Designmuseon johtaja sekä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin hallituksen puheenjohtaja Jukka Savolainen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, Creative Business Finlandin johtaja Kenneth Nyholm sekä kulttuurin ja luovien alojen suurlähettiläs Paula Parviainen UM:stä. Tilaisuuden moderoi Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja, EKSOn hallituksen jäsen Annukka Vähäsöyrinki.

Tilaisuus on avoin tilaisuus, mutta ennakkoilmoittautumista pyydetään 5.12. mennessä. Tilaisuutta voi seurata myös livestreamin kautta.

Ilmoittaudu mukaan: https://link.webropolsurveys.com/S/E0AC391154A6378D

Aika: perjantaina 8.12.2023 klo 13–14

Paikka: Designmuseon auditorio, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki sekä stream (linkki)


Saavutettavuus: Sisäänkäynti pyörätuoleille ja lastenvaunuille Ullanlinnankadun puolelta. Designmuseossa on esteetön hissi. Lisätietoja saavutettavuudesta Designmuseon verkkosivuilla (linkki).

Tilaisuuden kieli: suomi