Kuvataiteilija tarvitsee työssään monenlaisia sopimuksia. Sopimuksen tekeminen tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi kuvataiteilijan myydessä teoksiaan, tehdessä taideteoksen tilaustyönä, asettaessa teoksiaan nähtäväksi näyttelyyn tai vuokratessaan työhuoneita.

Sopimusoikeudessa vallitsee muotovapaus eli suullisesti tehty sopimus on pätevä siinä missä kirjallinenkin. Käytännössä suullisen sopimuksen sisällön osoittaminen voi olla hankalaa tai mahdotonta. 

Sopimukset kannattaakin lähtökohtaisesti aina tehdä kirjallisesti tai sopimuksen keskeinen sisältö vahvistaa sähköpostitse. Kirjallisesta sopimuksesta tai sähköpostista asiat on helppo tarkistaa.

Kuvataiteilijaa pyydetään yleensä joko kommentoimaan valmista sopimusluonnosta tai luonnostelemaan sopimus itse. Sopimuksen laatimiseen ja kommentointiin kannattaa käyttää aikaa, sillä puutteelliset sopimukset tai yksittäiset sopimusehdot voivat aiheuttaa yllättäviä seurauksia.

Suomen Taiteilijaseuran juristilta voi pyytää neuvoa sopimuksen muokkaamisessa. Juristin palvelu on tarkoitettu STS:n jäsenliittojen taiteilijajäsenille.

Suomen Taiteilijaseuran laatimia valmiita sopimusmalleja on ohessa ladattavaksi ja tulostettavaksi niin tilaajien kuin taiteilijoiden käyttöön.