Performanssitaiteilijat Katri Kainulainen ja Maximilian Latva seisovat hiekkarannalla.
Kainulainen & Latvan performanssi Aletheia Festillä Raaseporissa elokuussa 2020. Kuva: Magi Viljanen
Taiteilija Artor Jesus Inkerön kolme omakuvaa esillä rakennuksen seinässä Kööpenhaminassa.
Artor Jesus Inkerö: KIM, CAITLYN, JUSTIN (2017) Kunsthal Charlottenborgissa Kööpenhaminassa ”I am our common pronoun” näyttelyssä vuonna 2017. Kuva: David Stjernberg
Taiteilija Reija Meriläisen installaatio
Reija Meriläisen Survivor-teos esillä FACT Liverpoolissa vuonna 2018. Kuva: Jon Barraclough

Suomen Taiteilijaseuran Åström-stipendien saajiksi on valittu kuvataiteilijat Reija Meriläinen ja Artor Jesus Inkerö sekä performanssiduo Katri Kainulainen ja Maximilian Latva.

Taiteilijat saavat stipendiateljeet ilmaiseksi käyttöönsä kolmen vuoden ajaksi toukokuusta 2021 alkaen. Vallilan taiteilijatalossa Helsingissä sijaitsevat ateljeet on nimetty talon testamenttilahjoituksen tehneiden taidemaalari Werner ja Helena Åströmin mukaan.

Reija Meriläinen ja Artor Jesus Inkerö saavat käyttöönsä Werner-ateljeen. Taiteilijat työskentelevät sekä yhdessä että erikseen pääasiassa veistotaiteen, liikkuvan kuvan ja installaation parissa. Taiteen tekemisen ohella he ovat myös kuratoineet yhdessä, esimerkiksi viimevuotisen Turku Video Art Festivalin.

”Kolmivuotinen ateljee mahdollistaa meille pitkään odotetun syventymisen kokeiluun. Yhteistyömme on ollut soljuvaa jo lähes vuosikymmenen ajan, siitä asti kun tutustuimme Kuvataideakatemiassa. Paitsi yhteistyöprojekteissa, myös yksilötaiteilijoina työskentelemme usein yhdessä – tuemme ja autamme toisiamme”, taiteilijat kuvailevat.

”Koska työskentelemme kerroksellisesti materiaalisista ja tilallisista lähtökohdista, iso ateljee mahdollistaa meille usean projektin työstämisen rinnakkain.”

Inkerö palasi juuri takaisin Suomeen Amsterdamista kaksivuotisesta Rijksakademien taiteilijaresidenssistä. Hän työstää parhaillaan uutta videoteosta Wäinö Aaltosen museoon Turkuun ja performanssikokonaisuutta Lontooseen.

Meriläisellä on työn alla videoteos, jonka yhteyteen tulee myös veistoskokonaisuus. Pidemmän tähtäimen suunnitelmana on uuden videopeli-installaation toteuttaminen. Meriläisen edellinen videopeli-installaatio Survivor oli esillä ARS17-näyttelyssä Kiasmassa.

Performanssitaidetta tekevä työpari Katri Kainulainen ja Maximilian Latva saavat käyttöönsä Helena-ateljeen. Vuonna 2014 perustettu performanssiduo Kainulainen & Latva esiintyy kansainvälisissä performanssitapahtumissa, osallistuu ryhmänäyttelyihin ja järjestää tapahtumia yhdessä eri työryhmien kanssa.

”Tämänhetkisessä 12-neliöisessä työtilassamme toimiminen on ollut haastavaa: samassa huoneessa ommellaan pukuja, valmistetaan lavasterakenteita ja harjoitellaan esityksiä. Liikkeelliset harjoitukset ja videoprojisointien testaaminen ovat tapahtuneet kiinteistön käytävillä ja lastauslaiturilla. Jatkossa voimme keskittää kaiken taiteellisen toiminnan samaan tilaan. Ateljeemme toimii myös koordinoimiemme tapahtumien ympärille syntyvien yhteisöjen kohtaamispaikkana ja tukikohtana”, taiteilijat kertovat.

Kainulainen ja Latva valmistelevat parhaillaan performanssiesityksiä esimerkiksi Moskovan modernin taiteen museoon, Mad House Helsinkiin, Taidekeskus Mältinrantaan Tampereelle ja performanssitapahtumiin Ranskaan. Stipendiaattikaudella he tulevat työstämään myös vuonna 2024 pidettävää Kainulainen & Latva 10-vuotisjuhlanäyttelyä.

”Juhlavuosinäyttelystä tulee immersiivinen maailma, joka koostuu vuosien varrella tekemiemme performanssien video- ja valokuvataltioinneista ja rekvisiitasta. Kokonaisuus on runsas monitaiteellinen installaatio, jonka sisällä tehdään myös live-performansseja.”

Suomen Taiteilijaseuran hallitus valitsee Åström-stipendiaatit hakemusten perusteella kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tänä vuonna hakemuksia tuli 129.

2018–2021 ateljeissa ovat työskennelleet kuvataiteilijat Jani Ruscica sekä Päivi Häkkinen ja Tellervo Viitaniemi.