Ryhmäkuva Eduskunnan Kansalaisinfossa avaustilaisuuteen osallistuneista kuvataiteilijoista ja kansanedustajista
Valokuvassa (vasemmalla) Tuija Hirvonen-Puhakka, Heta Kuchka, Sari Sarkomaa, Teemu Mäki, Noora Schroderus, Paula Risikko, Joonas Ahlava, Saara Hyrkkö, Hannaleena Heiska, Jenni Pitko, Ville Tietäväinen, Virpi Vesanen-Laukkanen, Mikko Paakkola, Inka Hopsu. Kuva: Minna Kurjenluoma

Kuvataidekummit-toiminnan tarkoituksena on lisätä kuvataidealan ja politiikan vuoropuhelua. Uudessa kummiverkostossa kuvataiteilijat avaavat kansanedustajille taiteilijan ammatin arkea.

Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura ja Kuvataiteen talo ry ovat käynnistäneet kansanedustajille Kuvataidekummit-toiminnan, jonka tavoitteena on tehdä kuvataidealaa ja -taiteilijoiden ammattia päättäjille tutummaksi.

Ajatus kuvataidekummeista syntyi kuvanveistäjä Noora Schroderuksenja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikon kohdatessa SuomiAreena-tapahtumassa heinäkuussa 2022.

- Puheeksi tuli, voisiko kuvataiteilijoillakin olla muiden kulttuurialojen tapaan kummitoimintaa. Innostuimme molemmat ajatuksesta. Kohtaamisessa oli sellaista energiaa, johon olen palannut mielessäni monesti jälkikäteen. Uskon, että kummitapaamisilla tulee olemaan vaikutusta kuvataiteilijoiden työolosuhteisiin. Kummeina jaamme ymmärrystä siitä, millaisia vaikutuksia päätöksillä ja esimerkiksi tekijänoikeuslainsäädännöllä on luovaan työhön, kuvaa Schroderus, joka aloittaa Paula Risikon kuvataidekummina.   

- Päättäjien on hyvä tietää kulttuurin eri aloista ja aloilla toimivien työnteon haasteista, jotka vaihtelevat luovilla aloilla. Evästykset on hyvä saada myös suoraan heiltä, joita suunniteltavat tai tarvittavat päätökset koskevat. Odotan yhteistyön tiivistyvän ja tiedonvaihdon lisääntyvän kuvataidealan ja politiikan välillä, kertoo Risikko. 

Toimintaan on pyydetty mukaan 11 ammattitaiteilijaa pääkaupunkiseudulta ja muista vaalipiireistä. Kuvataiteen erilaisia tekniikoita ja tyylejä edustava kummiryhmä kuvastaa hyvin kuvataidealan moninaisuutta.

- Kansanedustajien kanssa on kiva keskustella taiteesta, sillä he todellakin edustavat kansaa. Siinä myös oppii puolin ja toisin — voi jakaa tietoa ja kokemuksia. Edustajalle voi olla valaisevaa tutustua kuvataiteilijan työn arkeen, ansaintalogiikkaan ja käsitykseen yhteiskunnallisesta tehtävästä, kertoo kuvataiteilija, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki odotuksistaan.

Mäki toimii kummina perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelälle.

Vuoropuhelun lisäksi kummitoiminnassa on kyse konkreettisten tavoitteiden edistämisestä. Kuvataiteilijat työskentelevät Suomessa epävakaalla taloudellisella pohjalla. Siksi Noora Schroderuksen mukaan on aina ajankohtaista painottaa päättäjille, että kuvataiteen riittävästä rahoituksesta on huolehdittava:

- Se tarkoittaa sekä visuaalisten taiteenalojen tukemista että kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksista huolehtimista. Tässä hetkessä tehdyt päätökset, esimerkiksi kuvataiteen rahoituksesta, koskevat paitsi nykyisiä myös tulevia sukupolvia ja heidän oikeuttaan ja mahdollisuuttaan kulttuuriperintöön.


Kuvataidekummit näyttävät ihmiset tilastojen takaa

Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura ja Kuvataiteen talo koordinoivat kummitoimintaa yhteistyössä, mutta muutoin toiminta perustuu kummien ja päättäjien henkilökohtaiselle vuorovaikutukselle. Taiteilijat tarjoavat kansanedustajille asiantuntemusta omista lähtökohdistaan käsin jakamalla kokemuksiaan kuvataiteilijan arjesta ja alasta. Kummit ja päättäjät voivat kohdata taiteen äärellä, esimerkiksi taidenäyttelyissä tai taiteilijan työhuoneella.

Kansanedustajat ovat edelleen tervetulleita liittymään vapaaehtoisuuteen perustuvaan verkostoon. Toiminta on avoin kaikille siitä kiinnostuneille päättäjille.

Verkoston kummeja ovat kuvataiteilija Joonas Ahlava, kuvataiteilija, kuraattori Dahlia El Broul, taidemaalari Samuli Heimonen, kuvataiteilija Hannaleena Heiska, kuvataiteilija Tuija Hirvonen-Puhakka, kuvataiteilija Heta Kuchka, kirjailija, kuvataiteilija ja ohjaaja Teemu Mäki, taidemaalari ja -kirjoittaja Mikko Paakkola, kuvanveistäjä Noora Schroderus, sarjakuvataiteilija, kuvittaja Ville Tietäväinen sekä tekstiili- ja kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen.

Verkoston lanseeraustilaisuus pidettiin perjantaina 9. joulukuuta Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa, jossa toimintaan mukaan ilmoittautuneet päättäjät pääsivät tapaamaan kumminsa ensimmäistä kertaa.

Mukana ovat kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sdp), Veronika Honkasalo (vas), Inka Hopsu (vihr), Saara Hyrkkö (vihr), Mikko Kinnunen (kesk), Krista Mikkonen (vihr), Johanna Ojala-Niemelä (sdp), Jenni Pitko (vihr), Paula Risikko (kok), Sari Sarkomaa (kok) ja Anne-Mari Virolainen (kok). Kiinnostuneet kansanedustajat voivat vielä ilmoittautua verkostoon.

Tutustu tekijöihin: Kuvataidekummit-verkosto