Suomen Taiteilijaseura on päivittämässä seuran kuvataidekilpailujen sääntöjä osana julkisen taiteen strategiaprosessia. Kilpailusääntöjä on jatkossa kaksi: avoimen kuvataidekilpailun (entinen yleinen kilpailu) säännöt sekä kutsukilpailun säännöt. Uudet avoimen kilpailun säännöt hyväksyttiin seuran edustajiston kokouksessa joulukuussa ja ne astuivat voimaan 1.1.2020. Kutsukilpailun säännöt ovat vielä strategiatyöryhmän työstettävänä, ja ne on tarkoitus hyväksyä seuran vuosikokouksessa kesäkuussa.

Uudistustyön tavoitteena on ylläpitää taidekilpailujen korkeaa taiteellista tasoa, turvata kuvataiteilijan asema ja oikeudet kilpailuprosesseissa sekä edistää julkisen taiteen laatua ja sen tilaamisen houkuttelevuutta. Kilpailusääntöjen lisäksi Suomen Taiteilijaseura tarjoaa taidekilpailun järjestämisestä kiinnostuneen tilaajan käyttöön asiantuntevan kilpailupalvelun.

”Toimivilla ja luotettavilla kilpailusäännöillä pyritään palvelemaan niin erilaisten taidekilpailujen järjestäjiä kuin kilpailuihin osallistuvia ammattitaiteilijoita. Kevään aikana työstämme kutsukilpailun sääntöjä siten, että ne huomioivat myös uudet, yleistymässä olevat julkisen taiteen tilaamistavat”, Suomen Taiteilijaseuran kilpailuasiantuntija Aura Lehtonen kertoo.

Keväällä 2019 perustettu strategiatyöryhmä on päivittänyt sääntöjä yhteistyössä taiteilijoiden, taiteen tilaajien ja välittäjien kanssa. Työryhmään ovat kuuluneet kuvataiteilijat Minna Kangasmaa ja Paavo Paunu, Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva, Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki ja kilpailuasiantuntija Aura Lehtonen. Vuonna 2020 työryhmän uusina jäseninä aloittavat taidegraafikko Annu Vertanen, kuvanveistäjä Heli Ryhänen, taidekoordinaattori Maija Kovari ja Valokuvataiteilijoiden liiton puheenjohtaja Joonas Ahlava. Tiina Veräjänkorva, Annukka Vähäsöyrinki ja Aura Lehtonen jatkavat työryhmässä.

Strategiatyöryhmä tekee sääntöuudistustyötä aktiivisessa vuoropuhelussa kentän toimijoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden kanssa.

Tutustu STS:n kilpailusääntöihin ja kilpailupalveluun