Kuvataiteilija Viva Granlund on saanut Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon 2017. Granlund on laaja-alainen taiteilija, joka tunnetaan kaupunkitilassa olevista muraaleista eli seinämaalauksista. Palkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle.

Palkinnon saajan on päättänyt Suomen Taiteilijaseuran hallitus, joka perustelee Viva Granlundin valintaa seuraavasti:

”Viva Granlund tunnetaan ensisijaisesti hänen julkiseen kaupunkitilaan maalaamistaan seinämaalauksista. Granlund maalaa teoksensa sinne, missä kaupunkilaiset liikkuvat, mutta missä he eivät osaa odottaa kohtaavansa taidetta. Muraalimaalarina Granlund on pioneeri, joka on maalannut teoksiaan julkisiin tiloihin jo pitkään ennen kuin varsinainen katutaidebuumi rantautui Suomeen. Granlund on myös kaupunkiaktivisti, jonka teokset tuovat esille ajankohtaisia ihmisoikeusaiheita. Granlund on työllään osoittanut, että katutaide voi tukea paikallisia yhteisöjä ja tuoda taiteen tasa-arvoisesti kaikkien ihmisten ulottuville.”

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon arvo on 7 000 euroa. Palkintoon varatut rahat ovat peräisin 1900-luvun alkupuolen kuvataidemesenaateilta, jotka lahjoituksillaan halusivat tukea kuvataiteilijoiden työskentelyä.

Palkinto jaettiin voittajalle keskiviikkona 18.10.2017 juhlatilaisuudessa Kulttuuriratikassa. Ratikka-ajelulla Granlund esitteli seinämaalauksiaan Teollisuuskadulla.

Viva Granlund haluaa tehdä kauniimpaa kaupunkia

Viva Granlund on opiskellut kuvataidetta Vapaassa taidekoulussa ja Art Students League of New York -taidekoulussa. Hän on työskennellyt kuvataiteilijana lähes 30 vuoden ajan. Granlund on laaja-alainen taiteilija, ja hän on tehnyt niin seinämaalauksia, maalauksia, piirroksia, installaatioita kuin performanssia.

Granlundin tunnetuimmat teokset ovat julkisilla paikoilla pääkaupunkiseudulla. Hän on maalannut Pasilan rautatieaseman alikulkutunneleita, siltojen aluksia mm. Hakaniemenrannassa ja useita tunneleita pyöräilyväylä Baanalla sekä Teollisuuskadun ja Sturenkadun alikulussa. Granlund on muraalimaalarina uranuurtaja, jonka teokset ovat edeltäneet nykyistä maanlaajuista katutaidebuumia.

”Kaupungin ja kaupunkitilan kartoittaminen on tärkeää. Joko minulla on valmis idea, joka kertoo teoksen paikan tai paikka kertoo idean. Siitä lähtee liikkeelle prosessi lupien hakemiseksi ja maalaamaan pääsemiseksi”, kertoo Granlund työskentelystään.

Granlund on myös kaupunkiaktivisti, joka haluaa elävöittää kaupunkiympäristöä. Hän pyrkii edistämään teostensa kautta ajankohtaisia ihmisoikeuskysymyksiä, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Esimerkiksi pyöräilyväylä Baanan Intransit -teokseen hän on maalannut homofobiasta vapaan alueen tunnuksen.

”Käsittelen yhteiskunnallisia ilmiöitä, joista ihmiset voivat ajatella mitä ajattelevat. Pyrin myöskin maalaamaan niin, että teos on ensinäkemältä kaunis”, sanoo Granlund.

Yhteisöllinen työskentely on Granlundille ominaista, ja hän on toteuttanut taidehankkeita yhdessä eri-ikäisten koululaisten ja nuorten sekä senioritalon asukkaiden kanssa. Tänä kesänä hän toteutti yhteisöllisen taidehankkeen Mäntässä osana Mäntän kuvataideviikkoja. Granlund työskenteli yhdessä eri-ikäisten asukkaiden kanssa, ja he peittivät yhdessä kaksikerroksisen autiotalon kaikki seinät maalauksilla.

Granlund on aiemmin palkittu Suomen Estetiikan Seura ry:n Vuoden esteettinen teko -kunniapalkinnolla 2013 ja Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnolla 2016.