Suomen Taiteilijaseura järjestää avoimen keskustelutilaisuuden digitaalisen toimintaympäristön murroksesta ja sen vaikutuksista kuvataiteilijan työhön ja toimeentuloon. Tilaisuudessa kuullaan kolme alustuspuheenvuoroa Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäeltä, Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilssonilta sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtori Oona Tikkaojalta. Puheenvuoroja seuraa Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyringin moderoima keskusteluosuus.

Aika: 9.6.2023 klo 10-11:30 
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki. Sali 104. 
Kieli: Suomi 
Livestriimilinkki: https://youtube.com/live/g0exhAgo2Y4?feature=share.

Esteettömyys: Tieteiden taloon on esteetön pääsy. Liikuntarajoitteiset pääsevät parhaiten taloon sisäpihan oven kautta. Talossa on viisi kerrosta ja kellarikerros; jokaiseen kerrokseen ja saliin 104 pääsee hissillä. Inva-WC sijaitsee kellarikerroksessa. Lisää tietoa: http://www.tieteidentalo.fi/fi/tilat-ja-tilavaraukset
 

 

OHJELMA 

Tekoäly tulee, kuka on valmis? 

Generatiivisen tekoälyn vaikutukset luovien alojen tekijöiden, kuten kuvataiteilijoiden, työhön ja tekijänoikeuksiin puhuttavat kansainvälisesti. Generatiivinen tekoäly osaa jo nyt simuloida ihmisen tuotoksia niin hyvin, että tekoälyn tuottamia luomuksia on vaikeaa, usein jopa mahdotonta, erottaa ihmisen tekemistä. Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki pohtii puheenvuorossaan generatiivisen tekoälyn kehitystä kuvataiteilijan näkökulmasta. Puheenvuoro pohjaa Mäen tuoreeseen, Taiteilija-lehdessä julkaistuun, esseeseen aiheesta.  
 

Lainsäädäntö ja tekijänoikeudet muuttuvassa digitaalisessa toimintaympäristössä 

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson avaa tekoälyn sääntelyyn liittyvistä, käynnissä olevista lainsäädännöllisistä prosesseista EU:ssa. Hän raottaa myös Kuvaston teettämän tuoreen kuvataiteilijoille suunnatun tekoälykyselyn tuloksia. Lisäksi Nilsson avaa kuvataiteilijan tekijänoikeudellisia ansaintamahdollisuuksia digitaalisissa toimintaympäristöissä. 
 

Oppiiko vanha taiteilija uusia temppuja? Toimintamahdollisuuksia kuvataiteilijalle web3-ympäristöissä  

Web3 -aika tarjoaa mahdollisuuksia lohkoketjupohjaisiin ja tilallisiin digitaalisiin ratkaisuihin, joista lähivuosina paljon keskustelua herättäneitä ovat NFT:t ja metaversumit. Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtori, kuvanveistäjä Oona Tikkaoja pohtii puheenvuorossaan web3:n tarjoamia mahdollisuuksia ammattitaiteilijalle. Tikkaoja on tehnyt aiheeseen liittyvää tutkimustyötä ja käytännön kokeiluja Metropolian ja Humakin Luovat metaversumissa -hankkeen puitteissa. 
 

Moderoitu keskustelu ja yleisön kysymykset