Suomen Taiteilijaseuran rakastettu Nuoret-näyttely on täällä taas, mutta uudistuneena ja laajempana kuin koskaan. Näyttely huipentuu Superviikkoihin, jolloin kaikki seitsemän eri näyttelytilaa ovat samanaikaisesti avoinna 10.-21.5. ja näyttelyn puitteissa toteutetaan runsaasti tapahtumia.
Vuodesta 1939 asti Helsingin Taidehallissa järjestetty Nuoret-näyttely on yksi Suomen vanhimmista edelleen järjestettävistä kuvataidenäyttelyistä. Nuoret-näyttely on historiansa aikana nostanut esiin monia aikansa keskeisimpiä taiteilijoita Tove Janssonista Ville Anderssoniin.
Näyttely on laajentunut nyt ensimmäistä kertaa Taidehallin seinien ulkopuolella yhteensä seitsemään näyttelytilaan ympäri Helsingin keskustaa. Mukana ovat Galleria G, Galleria Hippolyte MUU Helsinki nykytaidekeksus, Galleria Sculptor, Tm-galleria, sekä HAM Helsingin taidemuseo. Tilat ovat avautuneet porrastetusti, mutta koko näyttelykokonaisuus on avoinna yhtä aikaa Superviikoilla 10.-21.5.
Mukaan on valittu 36 nuorta, alle 35-vuotiasta, kuvataiteilijaa avoimella haulla. Teokset valitsi jury, johon kuuluivat juryn puheenjohtaja Emma Ainalan lisäksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija Jade Kallio, valokuvataiteilija Heli Rekula sekä Helsingin Taidehallin toimitusjohtaja Nina Toppila.
“Teoksissa näkyvät selvästi etenkin identiteettikysymykset. Näyttelyyn valikoitui paljon vahvoja, hyvin henkilökohtaisia teoksia, joiden aiheista nousevat esiin perhe ja läheiset ihmissuhteet”, kuvailee näyttelyn teokset valinneen juryn puheenjohtaja, kuvataiteilija Emma Ainala.
Näyttelyssä asiantuntijakumppaneina ovat Frame Contemporary Art Finland sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen Praxis-koulutusohjelma, jotka ovat tuoneet hankkeeseen kuratointiin ja kansainvälisyyteen liittyvää asiantuntemusta. Lisäksi Nuoret-näyttely tekee yhteistyötä lasten ja nuorten kuvataidekasvatusta edistävän Nuori-taide tapahtuman kanssa.
Näyttelyn päärahoittaja Suomen Kulttuurirahaston tuen turvin näyttelyhankkeessa pilotoitiin työllistämismallia, jossa yksitoista näyttelyn taiteilijaa tuotti uuden taideteoksen työsuhteessa Suomen Taiteilijaseuraan. Näyttely toimii siis myös kulttuuripoliittisen vaikuttamistyön välineenä ja kuvataiteilijan reilumman työelämän hautomona. Työsuhdepilotin tuloksista julkaistaan syksyllä 2023 opas näyttelyorganisaatioille.
Lisää tietoa näyttelyn taiteilijoista ja Superviikkojen ohjelmasta löytyy näyttelyn sosiaalisen median kanavista sekä nettisivuilta: nuoret2023.fi
Instagram @nuoret2023
Facebook: Nuoret 2023