Suomen Taiteilijaseura kävi läpi hallituksen puoliväliriihen päätösten vaikutukset kuvataiteeseen ja kuvataiteilijoihin. Hyvinä uutisina kulttuuribudjettiin ei kohdistu uusia leikkauksia ensi vuonna ja yhdistelmävakuutus etenee. Kaavamainen työhuonevähennys poistuu ja seuraamme kevään aikana esitetyn muutoksen vaikutuksia taiteilijoihin.

Hallitus päätti puoliväliriihessään 22.-23.4.2025 useista kulttuuria koskevista toimista.

Merkittävä myönteinen uutinen saatiin koskien kulttuurin rahoitusta. Opetus- ja kulttuuriministeriön leikkauksia ei vuonna 2026 kohdenneta kulttuuriin. Tämä tarkoittaa sitä, että kulttuuribudjettia ei leikata ensi vuonna. 

- Vihdoin on kuultu kentän ahdinko siitä, että kulttuurista ei voi enää leikata. Kun koostimme tietoa tähän mennessä toteutuneiden kulttuurileikkausten vaikutuksista kuvataiteen toimialaan, kävi selväksi että ne ovat jo johtaneet muun muassa kuvataiteilijoille tärkeiden palveluiden loppumiseen, näyttelyiden vähentymiseen sekä siihen, että yhä harvempi kuvataiteilija saa taiteellista työskentelyä mahdollistavan apurahan. Leikkauksilla on ollut kulttuurialalle jo nyt vakavia ja pitkäkestoisia vaikutuksia, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki.

Toinen hyvä uutinen on, että yhdistelmävakuutusta koskeva lainsäädäntö etenee. Esityksen antamisen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Yhdistelmävakuutus helpottaisi sellaisten luovan alan ammattilaisten asemaa, joilla on sekä työ- että yrittäjyystuloja. Suomen Taiteilijaseura on kannattanut yhdistelmävakuutuksen käyttöönottoa ja osallistunut laajalti luovien alojen järjestöjen yhteiseen vaikuttamistyöhön asiasta. Mallin toteutuksesta riippuu, kuinka suurta osaa kuvataiteilijoista malli hyödyttää.

Lisäksi puoliväliriihessä päätettiin, että 14 % alennettua arvonlisäverokantaa lasketaan 13,5 %:n. Tämä tulee koskemaan myös useimpien taideteosten ensimyyntiä. Aikataulun muutos ei ole vielä tiedossa.

Huonona uutisena kuvataiteilijoille hallitus päätti, että kaavamainen työhuonevähennys poistuu. Tämä poisto koskee puoliväliriihen tiedotteen mukaan vain kaavamaista työhuonevähennystä, jonka on saanut kodin yhteydessä olevasta työhuoneesta esimerkiksi etätyössä. Osa taiteilijoista hyödyntää kaavamaista vähennystä. Suuri osa kuvataiteilijoista vähentää tosiasialliset työhuonekustannukset, eli vuokran ja työtilaan liittyvät sähkölaskut yms. tulonhankkimiskuluina, mikä säilyisi edelleen mahdollisena. Suomen Taiteilijaseura kartoittaa toukokuun aikana vaikuttamistyönsä tueksi sitä, kuinka moni taiteilijoista on käyttänyt kaavamaista työhuonevähennystä ja minkälaisia vaikutuksia vähennyksen poistolla olisi. Viestimme myös taiteilijakunnalle lakiprosessin etenemisestä ja muutosten aikataulusta ajantasaisesti. Kuvataiteilijoille työskentelytilat ovat olennainen osa ammatin harjoittamista.

Myös puoliväliriihessä päätetty 4 miljoonan euron sopeutus rakentamisen investointiavustuksiin vaikuttaa taiteilijoiden työtiloihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien investointiavustusten turvin toteutetaan esimerkiksi linjasaneerauksia ja peruskorjauksia Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ylläpitämiin kuvataiteilijoiden työtila- ja ateljeeasuntokohteisiin. Investointiavustukset mahdollistavat osaltaan sen, että työtilat pysyvät taiteilijoille kohtuuhintaisina ja terveysturvallisina.

Suomen Taiteilijaseura seuraa tiiviisti kaikkia mainittuja lakiprosesseja, antaa niistä lausuntoja ja välittää kuvataiteen ja kuvataiteilijan näkökulmaa päätöksentekijöille. Lisäksi Taiteilijaseura viestii muutosten konkreettisista vaikutuksista kuvataiteilijoille.

(uutista muokattu työhuonevähennyksen osalta 25.4.2025 klo 14.45 ja investointiavustuksen osalta 28.4.2025)