Frame Contemporary Art Finland pyytää ehdotuksia Suomen paviljongin näyttelyksi 61. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa, joka järjestetään vuonna 2026.

Frame Contemporary Art Finland hakee avoimella haulla näyttelyehdotuksia Suomen Aalto-paviljonkiin, joka sijaitsee Venetsian biennaalin Giardini-näyttelyalueella. Hakuun toivotaan monipuolisia ehdotuksia, jotka huomioivat Suomen paviljongin tilalliset erityispiirteet sekä aikataulun: näyttely on esillä Suomen paviljongissa huhtikuusta marraskuuhun 2026.

Ehdotuksen jättävään työryhmään tulee kuulua vähintään yksi taiteilija ja yksi kuraattori. Ehdotuksessa on oltava mukana yksi tai useampi suomalainen tai Suomessa asuva taiteilija.

Haku on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa ehdotuksia voi jättää 4. kesäkuuta ja 18. elokuuta 2024 välisenä aikana. Sen jälkeen kansainvälinen tuomaristo kutsuu enintään 5 hakijaa kehittämään ehdotuksiaan edelleen. Lopullinen valinta Suomen paviljongin näyttelyksi julkistetaan alkuvuodesta 2025.
 

Tuomariston jäsenet

Charles Esche, Johtaja, Van Abbemuseum, Alankomaat
Asrin Haidari, Pohjoismaisen taiteen kuraattori, Moderna Museet, Ruotsi
Anna-Riikka Hirvonen, Yleisötyön johtaja, Oulun taidemuseo
Outi Pieski, Taiteilija
Puheenjohtaja: Juha Huuskonen, Johtaja (1. elokuuta 2024 –), Frame Contemporary Art Finland
 

Suomen paviljongin näyttelyn tilaajana ja tuottajana toimii Frame Contemporary Art Finland. Vuonna 1895 perustettu Venetsian taidebiennaali on vanhin ja yksi arvostetuimmista kansainvälisistä nykytaiteen esitysfoorumeista. Venetsian taidebiennaalissa vierailee noin 800 000 kävijää. Lue lisää Venetsian biennaalista.

Tuleva biennaalinäyttely toteutuu yhteistyössä Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin kanssa, ja se esitetään myös Suomessa osana Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

 

Hakumateriaalit ja lisätiedot on julkaistu englanniksi Framen verkkosivuilla

Application materials and further information are published in English on the Frame website 

 

Yhteystiedot:

Raija Koli
Toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland
raija.koli@frame-finland.fi

Ellinor Zetterberg
Projektipäällikkö, Frame Contemporary Art Finland
ellinor.zetterberg@frame-finland.fi

 

Frame Contemporary Art Finland

Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Näyttelyn tilaaminen ja tuottaminen arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemaan Suomen paviljonkiin on Framen suurin kansainvälinen projekti.

Oulu2026

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuripääkaupunkivuosi yltää 39 kumppanikuntaan pohjoisessa Suomessa. Tavoitteena on pysyvä kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee rikkaampaa kulttuurielämää ja muutosta alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta. Vuonna 2026 alueella on koettavissa innostavaa ja ennennäkemätöntä eurooppalaista taidetta ja kulttuuria.